Съюзници на Доналд Тръмп тихомълком изготвят предложения, които биха подкопали независимостта на Федералния резерв, ако бившият президент на САЩ спечели втори мандат, пише The Wall Street Journal, позовавайки се на свои източници.

Малка група бивши служители на администрацията на Тръмп и други негови поддръжници обсъждат през последните месеци набор от предложения - от постепенни промени в политиката на централната банка до това самият президент да играе роля в определянето на лихвените проценти, посочва WSJ. Малкото звено съюзници – чиято работа е толкова секретна, че дори някои видни бивши икономически сътрудници на Тръмп не са знаели за нея – е изготвила документ от около 10 страници, очертаващ политическа визия за централната банка.

В секретния проектодокумент е записано, че Тръмп трябва да бъде уведомяван относно решенията за лихвените проценти, както и че политиката на Фед трябва да бъде приведена в съответствие с целите на Белия дом, а Министерството на финансите да бъде използвано като допълнителен контрол и баланс за надзор на дейностите на централната банка на САЩ за изкупуване на облигации.

Групата също така твърди, че Тръмп, ако се върне в Белия дом, ще има правомощията да измести Джером Пауъл от поста председател на Фед преди края на четиригодишния му мандат през 2026 г., въпреки че Пауъл вероятно ще остане в управителния съвет на Фед.

Докато беше на поста, Тръмп остро критикува Пауъл и колегите му централни банкери, тъй като повишаваха лихвените проценти и според съобщения са обмисляли отстраняването му, отбелязва CNBC.

Въпреки че според източниците на WSJ документът е получил благословията на Тръмп, не може да се определи дали бившият президент е наясно с подготвения документ.

„Нека бъдем коректни: освен ако съобщението не идва директно от президента Тръмп или от упълномощен член на неговия предизборен екип, никой аспект от политически съобщения не трябва да се счита за официален“, казват старшите съветници на Тръмп Сузи Уайлс и Крис ЛаЧивита в изявление.

Не е ясно какви правомощия би имал президентът, за да предприеме толкова смели стъпки срещу Федералния резерв, който традиционно се стреми да защити дейността си от външен политически натиск.