Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл заяви днес в Станфордския университет, че ще отнеме известно време на централните банкери на САЩ да оценят текущото състояние на инфлацията.

По този начин той за пореден път оставя момента на потенциалните намаления на лихвените проценти несигурен, коментират американските финансови медии.

Говорейки конкретно за по-силния от очакваното ценови натиск в началото на годината, лидерът на централната банка на САЩ посочи, че той и колегите му не бързат да облекчат паричната политика, посочва CNBC.

Ето думите на Пауъл, цитирани от изданието:

„Твърде рано е да се каже дали последните показатели за инфлацията представляват нещо повече от просто увеличение.

Не очакваме, че ще бъде уместно да намалим основния лихвен процент, докато нямаме по-голяма увереност, че инфлацията се движи устойчиво надолу към 2%.

Като се има предвид силата на икономиката и напредъка на инфлацията досега, имаме време да оставим входящите икономически данни да ръководят решенията ни относно паричната политика.“

Коментарите на председателя на Фед идват две седмици, след като определящите паричната политика централни банкери отново гласуваха за запазване на референтните лихви по краткосрочните заеми на сегашните им нива. Изявлението на централните банкери след заседанието на 20 март включваше посланието „по-голяма увереност“, за да се премине към понижаване на лихвите, припомня CNBC.

Неравен път

Фондовите пазари масово очакваха Фед да започне да облекчава паричната политика тази година, въпреки че вече промениха перспективите си за времето и степента на съкращенията. Причината е, че инфлацията в САЩ остава упорито по-висока, докато други икономически променливи, особено свързаните с пазара на труда и потребителските разходи, също остават горещи, давайки аргументи на Фед да отлага свалянето на лихвените проценти.

„Последните данни както за нарастването на работните места, така и за инфлацията са по-високи от очакваното. Те обаче не променят съществено цялостната картина, която продължава да бъде солиден растеж, силен, но балансиращ пазар на труда и инфлация, която намалява към 2 процента по понякога неравен път“, каза Пауъл днес, докато други членове на Фед също правят коментари в съответствие с посланието му за търпелив подход.

Президентът на Федералния резерв на Атланта Рафаел Бостик казва пред CNBC, че смята за възможно само едно намаление на лихвите тази година, тъй като цените на някои важни артикули са се повишили.

Президентът на Федералния резерв на Сан Франциско Мери Дейли коментира, че три съкращения са „разумна базова линия“, но отбелязва, че няма гаранции за това.

Лорета Местър от Кливланд също казва, че е вероятно да има съкращения на лихвите по-късно тази година, добавяйки, че в по-дългосрочен план те може да са по-високи от очакваното.

И тримата коментиращи имат право на глас в определящия лихвите Федерален комитет за отворения пазар (FOMC).

Пауъл повтори в сряда, че решенията се вземат „среща по среща“ и отбеляза за пореден път (в типичния си стил – б.ред.), че съкращенията „вероятно ще бъдат подходящи... в някакъв момент тази година“.

Несигурността относно лихвените проценти предизвиква известен ужас на Уолстрийт.

Пазарът на акции падна в началото на тази седмица, докато доходността на държавните облигации се повиши. Трейдърите на фючърсния пазар отново промениха очакванията си за лихвените проценти, хвърляйки известно съмнение за намаление през юни - заложената от пазара вероятност се понижи до около 54%, според данни на CME Group.

Предстоят избори

Наред с коментарите си за лихвите, Пауъл отдели време, за да подчертае независимостта на Фед, посочва още CNBC.

С нажежаването на кампанията за президентските избори той отбеляза колко е важно да се избягват политическите въпроси.

„Нашият анализ е свободен от каквито и да било лични или политически пристрастия, в услуга на обществеността“, каза той. „Ние не винаги ще го правим правилно – никой не го прави. Но нашите решения винаги ще отразяват старателната ни оценка за това какво е най-добро за нашата икономика в средносрочен и дългосрочен план - и нищо друго."