Основната мярка за инфлацията в САЩ за февруари се оказа по-силна от очакваното, внасяйки още по-голяма несигурност дали и кога Федералният резерв ще намали лихвените проценти.

Министерството на труда на САЩ съобщи във вторник, че индексът на потребителските цени е нараснал с 3,2% през февруари спрямо година по-рано. Икономисти, анкетирани от The Wall Street Journal, очакваха 3,1% ръст.

Цените са нараснали с 0,4% спрямо предходния месец, което е в съответствие с очакванията.

Увеличението от 2,3% на разходите за енергия подтиква ръста на общата инфлация. Разходите за храна остават без промяна на месечна база, докато разходите за подслон се повишават с още 0,4%, отбелязва CNBC.

Ръстът на енергията и подслона възлизат на повече от 60% от общия. Бензинът скача с 3,8% за месеца, докато наемите за жилища се повишават с 0,4%. Цените на самолетните билети отбелязват ръст от 3,6%, а на употребяваните превозни средства - с 0,5%.

Основните цени, които изключват променливите категории храни и енергия, се повишават с 0,4% спрямо януари - повече от очакванията на икономистите от 0,3%. На годишна база те се повишават с 3,8% и макар това да бележи най-малкото увеличение от 2021 г. насам, докладът попарва надеждите, че по-силната от очакваната инфлация през януари е просто изключение.

Федералният резерв балансира две понякога конкуриращи се цели: да гарантира, че инфлацията продължава да спада, като същевременно се опитва да предпази пазара на труда от изкривяване под тежестта на високите лихвени проценти.

Целта на Фед от 2% инфлация се основава на отделна ценова мярка на Министерството на търговията на САЩ, известен като индекс на разходите за лично потребление, или PCE. Той има тенденция да се представя по-хладно от индекса на потребителските цени на Министерството на труда, посочва WSJ.

Министерството на търговията обаче използва много от данните за потребителските цени, събрани от Министерството на труда, при конструирането на PCE. Тази мярка нарасна по-бързо през януари спрямо декември, отколкото Фед би желал, и се повиши с 2,4% спрямо година по-рано. Следващото отчитане на инфлацията на Министерството на търговията е насрочено за 29 март.

Въпреки че 12-месечният темп е извън пика на инфлацията от средата на 2022 г., той остава доста над целта на Фед от 2%.

На този фон инвеститорите не виждат почти никакъв шанс за намаляване на лихвените проценти на срещата на Фед следващата седмица.

Наскоро председателят Джером Пауъл каза пред американските законодатели, че централната банка „не е далеч“ от възможността да намали лихвените проценти, но иска малко повече доказателства, че предпочитаната мярка за инфлация се движи към целта ѝ.

Това означава, че Фед ще изчака поне до лятото, преди да започне да намалява лихвените проценти.

За финансовите пазари промяната в позицията на Фед от неговия очевиден политически курс в края на 2023 г. означава преоценка на темпото на намаляване на лихвените проценти. Трейдърите очакваха спадът на лихвите да започне през март, с общо шест или седем за годината, но сега виждат първо намаление през юни, с три предстоящи съкращения, като се предполага, че те ще бъдат с четвърт процентен пункт.

Оживената американска икономика помогна на Фед да се съсредоточи върху входящите данни и му позволи да не бърза с намаляването на лихвите. Брутният вътрешен продукт на САЩ нарасна с 2,5% на годишна база през 2023 г. и е на път да се увеличи с 2,5% през първото тримесечие на 2024 г., според инструмента за проследяване GDPNow на Фед в Атланта.

Ключова съставка в този растеж е устойчивият потребител, стимулиран от силния пазар на труда. Икономиката на САЩ е добавила още 275 000 работни места през февруари, въпреки че увеличението е силно изкривено към работните места на непълно работно време, а нивото на безработица се повиши до 3,9%.

Подобна сила може да бъде нож с две остриета: докато растежът на фона на агресивните повишения на лихвените проценти печели време на Фед да продължи с рестриктивната си политиката, той също поражда опасения, че инфлацията може да бъде по-трайна от очакваното.