През тази седмица Уолстрийт се опитваше да приеме студената реалност, че Федералният резерв вероятно няма да намали лихвените проценти в скоро време. Но на практика по-високите лихвени проценти далеч не са смъртоносна опасност за акциите.

Публикуваните във вторник данни за инфлацията се оказаха тежко хапче, което трейдърите трябваше да преглътнат. И акциите, и облигациите бяха разпродадени, тъй като инвеститорите с мъка преизчислиха очакванията си за пет до шест намаления на лихвените проценти през тази година, за да се съобразят плановете на Фед за до три такива. Според инструмента CME FedWatch Tool сега те очакват Фед да започне да намалява лихвите през юни или юли, а не на срещата си през май.

Задържането на лихвените проценти на високо равнище достатъчно дълго време, за да се намали инфлацията, без да се предизвика масова безработица, е деликатен баланс за Фед. През януари председателят Джером Пауъл заяви, че макар данните за инфлацията да са окуражаващи, централната банка иска да види повече признаци за охлаждане на цените, преди да пристъпи към понижаване на лихвените проценти.

Спадът на лихвите ще се забави, но това не е причина за паника на пазаритеПазарите реагираха остро на данните за инфлацията през януари, но икономическият фон остава положителен
И все пак, ако инфлацията продължи да намалява, сегашното равнище на лихвените проценти може да се окаже прекалено рестриктивно и да потисне икономиката. Същевременно, ако длъжностните лица намалят лихвените проценти твърде рано, те могат неволно да предизвикат нов ръст на инфлацията.

Макар че Уолстрийт беше разтревожен във вторник от възможността за забавяне на намаляването на лихвените проценти, някои инвеститори твърдят, че волатилността е нещо обичайно и че забавеното облекчаване на паричната политика не е причина за безпокойство.

Yardeni Research например се противопоставя на тезата, че незабавното намаляване на лихвените проценти е необходимо, за да се избегне забавянето на икономиката. Изследователите на Фед твърдят, че именно циклите на затягане на коланите предизвикват финансови кризи, които се превръщат в кредитни, последвани от икономически спадове.

Казано по-просто, тъй като Фед, Федералната корпорация за застраховане на депозитите и Министерството на финансите на САЩ се намесиха миналата година, за да овладеят потенциална финансова криза - сривовете на Silicon Valley Bank и Signature Bank, които предизвикаха регионални банкови сътресения - сегашното ниво на затягане на Фед няма вероятност да предизвика рецесия и да разтърси Уолстрийт, казват те, цитирани от CNN.

Водещи банки в САЩ са отпуснали 1 трилион долара на сенчести кредиториНеобслужваните заеми към финансови субекти достигат 1,0024 трлн. долара, което е приблизително 12,16% годишен скок спрямо януари 2023 г.
"Нашето мнение е, че при положение че инфлацията все още е с умерен тренд и икономическият растеж остава силен, защо е този хъс за понижаване на лихвените проценти? Защо да се бъркаме, когато нещата вървят?", коментира Ед Ярдени, президент на Yardeni Research.

Според Bank of America акциите няма да се сринат, дори ако съкращенията са напълно изключени през 2024 г., въпреки че загубите от вторник подсказват, че това може да се случи. Стратезите на банката изтъкват, че около една трета от пазарната капитализация на S&P 500 са компании, които разполагат с пари в брой. Докато Фед не повиши отново лихвите (в момента няма официални индикации, че централната банка обмисля подобен ход), акциите все още могат да постигнат добри резултати през тази година, казват те:

"Липса на съкращения би могла да спъне пълноценното възстановяване в по-чувствителните към кредитиране области. Но напомняме на инвеститорите, че очаквахме силна възвръщаемост през тази година не заради това, което Фед ще направи през 2024 г., а заради това, което Фед вече е постигнал от март 2022 г. досега."

Централната банка постигна забележителен напредък в понижаването на уклончивата инфлация, откакто започна да повишава агресивно лихвените проценти преди близо две години. Потребителските цени в САЩ се повишиха с 3,1% за 12-те месеца до януари тази година. Макар че това е над очакванията на икономистите, анкетирани от FactSet, за ръст от 2,9%, то все още е далеч от скока от 9,1%, който инфлацията направи към юни 2022 г.

„Времето за спад на лихвите идва, но не скоро“, предупреди Джером ПауълФед ще действа внимателно по отношение на намаленията на лихвите, вероятно с по-малко от очакваното от пазара
Разбира се, това не означава, че инвеститорите няма да се сблъскват с проблеми.

Две от тези по-чувствителни към кредитите области са закъсалите регионални банки и секторът на търговските недвижими имоти. Някои инвеститори се притесняват, че регионалните кредитори стоят на разклатена основа, след като докладваха неубедителни тримесечни резултати, и че търговските имоти могат да бъдат следващият проблемен сектор, тъй като офис сградите остават празни.

През януари Фед заяви, че прекратява своята Програма за срочно финансиране на банките, създадена след регионалните банкови сътресения през миналата година, за да помогне на кредиторите да посрещнат нуждите си от ликвидност. Това означава, че регионалните заемодатели вече няма да разполагат с тази патерица, ако изпаднат в затруднение след изтичането на срока на програмата на 11 март.

Икономисти и инвеститори също така предупреждават, че понижаването на инфлацията от 3% до трудно постижимата цел на Фед от 2% вероятно ще бъде най-трудният етап от кампанията за стабилизиране на цените. Това е така, защото най-прилепчивите компоненти на инфлацията, или области като услугите и стоките, които са най-устойчиви на променящите се пазарни условия, сега трябва да се свият.

"Пътят към 2% инфлация няма да бъде права линия. В този смисъл единственото, на което можем да разчитаме, е волатилност по пътя", смята Марк Дизърд, главен инвестиционен стратег в PNC Asset Management Group.