Според Коул Смид, главен изпълнителен директор на Smead Capital Management, американският фондов пазар се намира в "много опасна" ситуация, тъй като постоянно силните данни за работните места и ръста на заплатите показват, че повишаването на лихвените проценти от страна на Федералния резерв не е имало желания ефект.

По пресни данни от миналата седмица, цитирани от CNBC, броят на заплатите в неселскостопанския сектор е нараснал с 353 000 през януари, което значително надхвърля прогнозата на Dow Jones за 185 000, а средното почасово заплащане е скочило с 0,6% на месечна база - два пъти повече от консенсусните прогнози. Безработицата се задържа на исторически ниското ниво от 3,7%.

Данните се появиха, след като председателят на Фед Джером Пауъл заяви, че централната банка вероятно няма да намали лихвите през март, както очакваха някои пазарни участници. Смид, който досега е правил редица точни прогнози за устойчивостта на американския потребител пред лицето на по-строгата парична политика, е категоричен, че "истинският риск през цялото време беше колко силна е икономиката" въпреки повишаването на лихвените проценти с 500 базисни пункта.

Рецесия, меко кацане, още ускорение - накъде върви икономиката на САЩ?Американската икономика расте с 3,1% спрямо година по-рано, водена от силни потребителски разходи и стабилно наемане на работна ръка


"Знаем, че Фед повиши лихвите, знаем, че това предизвика масово изтегляне на пари от банките миналата пролет и знаем, че това навреди на пазара на облигации. Мисля, че истинският въпрос обаче е: „Знаем ли, че понижаването на индекса на потребителските цени действително е било причинено от тези инструменти на краткосрочната политика, които използваме?", казва още той. „Нарастването на заплатите продължава да бъде много силно. Фед не е повлиял на растежа на заплатите, който продължава да изпреварва инфлацията. А той дава наистина добра картина за инфлационния натиск занапред."

Инфлацията в САЩ се забави значително спрямо достигнатия през юни 2022 г. връх от 9,1%, но индексът на потребителските цени в САЩ се повиши с 0,3% на месечна база през декември, за да достигне годишния темп 3,4%, което също е над консенсусните оценки и над целта на Фед от 2%.

Смид твърди, че спадът на индекса на потребителските цени трябва да се отдаде на "късмет", дължащ се на приноса на понижаващите се цени на енергоносителите и на други фактори извън контрола на централната банка, а не на агресивния цикъл на затягане на паричната политика на Фед.

Ако силата на пазара на труда, потребителските нагласи и балансите на домакинствата останат устойчиви, може да се наложи Фед да запази лихвените проценти по-високи за по-дълго време. Това в крайна сметка би означавало, че все повече листвани на борсата компании ще трябва да рефинансират на много по-висока цена от преди и следователно фондовият пазар може да не се възползва от силата на икономиката.

Държавният дълг на САЩ удари нов исторически връх - 34 трлн. долараЗа 10 години плащанията на лихви ще са по-големи, отколкото тези за развойна дейност и образование, взети заедно


Смид дава пример с периода между 1964 и 1981 г., в който американската икономика е "като цяло силна", но фондовият пазар няма пропорционална полза заради съществуващия инфлационен натиск и строгите парични условия, и добавя, че сега пазарите може да навлязат в подобен период.

В петък трите основни индекса на Уолстрийт приключиха 13-та печеливша седмица от последните 14, въпреки предупреждението на Пауъл за отлагането на намаляването на лихвените проценти, тъй като печалбите на американските технологични гиганти като Meta поддържат оптимизма.

"По-точният въпрос може да бъде защо фондовият пазар е оценен по този начин, при положение че икономиката е силна, а Фед е поставен пред необходимостта да поддържа тези лихви високи? Това е много опасно за акциите", предупреждава Смид. "Ползите за икономиката, които виждаме, имат много малка връзка с фондовия пазар - те не са от полза за него. Какво направи той през миналата година? Оценките му се повишиха. Но имаше ли това много общо с ръста на печалбите, свързан с икономиката? Съвсем не."

Необходимостта от намаляване на лихвените проценти става по-малко спешна

Какво ще се случи с долара през 2024?Очакванията са той да е нестабилен, но залагането на по-слаб долар остава опасно начинание


Въпреки това някои стратези се стремят да изтъкнат, че положителните резултати от последните данни означават, че усилията на Фед да постигне "меко приземяване" на икономиката дават резултат и че рецесията изглежда вече не е на дневен ред, което би могло да ограничи спада на по-широкия пазар.

Ричард Флин, управляващ директор в Charles Schwab U.K., отбелязва в петък, че доскоро подобен силен доклад за работните места "би предизвикал паника на пазара", но изглежда това вече не е така.

"И макар че по-ниските лихвени проценти със сигурност биха били добре дошли, става все по-ясно, че пазарите и икономиката се справят добре със средата на високи лихвени проценти, така че инвеститорите може би усещат, че необходимостта от облекчаване на паричната политика не е толкова спешна", смята той. „Петъчните данни могат да бъдат още един фактор, който да забави първото понижение на лихвите от страна на Фед и да го приближи към лятото, но ако икономиката запази комфортната си траектория, това може да не е лошо."

Даниел Касали, главен инвестиционен стратег в Evelyn Partners, подкрепя тази теза, заявявайки, че основното е, че инвеститорите стават "малко по-спокойни, че централните банки могат да балансират растежа и инфлацията".

"Този благоприятен макрофон е относително конструктивен за акциите", добавя Касали.