Главният изпълнителен директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън остава предпазлив по отношение на американската икономика в следващите две години.

Причините за опасенията му са комбинация от финансови и геополитически рискове.

"Имаме всички тези мощни сили, които ще ни влияят през 2024 и 2025 г.", заяви Даймън в интервю за CNBC на Световния икономически форум в Давос, Швейцария.

Като мощни сили той посочва "войната в Украйна, терористичната дейност в Израел и Червено море, количественото затягане, за което все още се съмнявам дали разбираме как точно работи".

Количественото затягане се отнася до действията на Федералния резерв за лихвените проценти и програмите за изкупуване на облигации в САЩ.

През последните години Даймън изразяваше своята предпазливост за растежа, въпреки рекордните печалби на JPMorgan, най-голямата банка в страната и икономиката на САЩ, която не се поддаде на очакванията на пазарите, отбелязва CNBC.

JPMorgan Chase отчита рекордна годишна печалба въпреки спад в края на 2023Банката заяви, че е генерирала близо 50 милиарда долара печалба през 2023 г., 4,1 милиарда от които идват от First Republic

Въпреки разяждащото въздействие на инфлацията, американският потребител в по-голямата си част запази покупателната си способност поради високите нива на заетост и спестяванията от времето на пандемията.

Според Даймън обаче, сравнително оживеният фондов пазар през последните месеци е приспал инвеститорите относно потенциалните рискове.

Индексът S&P 500 се е повишил с 19% през изминалата година и не е далеч от пиковите нива.

"Грешно е да се смята, че всичко е наред", категоричен е Даймън.

Финансистът не е чужд на мрачните прогнози: Още през 2022 г. той предупреди инвеститорите за икономически "ураган" заради затягането на лихвите и войната в Украйна.

МВФ: Икономиката на САЩ е отчела 75% от ефекта на високите лихви на ФедАмериканската икономика поддържа по-силен растеж от очакваното откакто лихвените проценти започнаха да се повишават през март 2022 г., въпреки прогнозите за рецесия

На форума в Давос Даймън отново сподели възгледите си за Украйна, Доналд Тръмп, имиграцията, недвижимите имоти и биткойна.

"Трябва да научим американската общественост, че става въпрос за свобода и демокрация, затова се води войната", катеричен е Даймън за конфликта в Украйна.

Според него, демократите трябва да се отнасят "по-учтиво" към поддръжниците на Тръмп, в противен случай рискуват да навредят на кандидатурата за преизбиране на президента Джо Байдън.

"Иска ми се демократите да мислят малко по-внимателно, когато говорят за MAGA", коментира Даймън, визирайки акронима на лозунга на Тръмп "Make America Great Again" ("Да направим Америка отново велика").

Накъде отива Байдъномиката и защо някои демократи мразят този терминБайдън настоява екипът му да намери осезаеми начини да покаже как неговата работа подобрява живота на хората, а официални лица твърдят, че е разочарован от упорито ниските рейтинги на одобрение

Президентът Байдън предупреди, че Тръмп и "MAGA републиканците" представляват екзистенциална заплаха за американската демокрация. Но той се опита да разграничи най-крайните поддръжници на Тръмп и "мейнстрийм републиканците", които съставляват мнозинството от партията.

"Това негативно говорене за MAGA ще навреди на предизборната кампания на Байдън", смята Даймън и допълва, че използването на фразата "MAGA" неправилно свързва поддръжниците на Тръмп с личността и характера на бившия президент.

Демократите "по същество ги превръщат в изкупителна жертва. Не мисля, че тези хора гласуват за Тръмп заради семейните му ценности", допълни той.

Забележките на Даймън идват дни, след като бившият президент надделя над малкото си останали съперници републиканци на изборите в Айова.

През ноември Даймън изрази суперлативите си за една от политическите съпернички на Тръмп, бившата посланичка на ООН Ники Хейли, която завърши трета надпреварата в Айова.

Рисковете за 2024: Allianz предупреждава за нарастваща политическа пропастДоклад на Allianz от този месец отбелязва, че около 100 държави се считат за изложени на висока или екстремна опасност от обществени вълнения

Междувременно стана ясно, че JPMorgan Chase отблъсква около 45 милиарда опита на ден за хакерски атаки.

Това е два пъти повече, отколкото миналата година, което подчертава нарастващите предизвикателства в областта на киберсигурността, пред които са изправени банката и други водещи играчи на Уолстрийт, отбелязва CNN.

JPMorgan Chase, най-голямата американска банка по активи, инвестира 15 млрд. долара годишно и наема 62 000 IT експерти, за да укрепи защитата си срещу киберпрестъпления, заяви Мери Ердоус, ръководител на подразделението за управление на активи и богатство на JPMorgan Chase по време на Световния икономически форум в Давос.

"Разполагаме с повече инженери, отколкото Google или Amazon. Защо? Защото трябва да го направим", каза тя по време на панелна сесия. "Измамниците стават все по-умни, по-хитри, по-бързи, по-изкусни и по-злобни".

През последните години банките в САЩ и Европа съобщават за рязко увеличаване на кибератаките. За част от тях се обвиняват руските участници в отговор на санкциите, наложени на страната след нахлуването ѝ в Украйна.

Мащабна руска хакерска атака удари редица западни институции и компании Изследователите предупреждават, че групата може да е използвал уязвимостта на MOVEit още през 2021 г.

Бързото ускоряване на развитието на изкуствения интелект също доведе до по-сложни атаки.

Гита Гопинат, заместник-управляващ директор на Международния валутен фонд, заяви, че използването на изкуствен интелект от хакери е обезпокоително за регулаторните органи. "Като се има предвид огромната несигурност относно мащаба на въздействието на тази технология и начина, по който тя се развива, политиката може да се окаже, че наваксва", каза Гопинат. Според нея съществува риск да се случи "голямо събитие", "преди всъщност да сме измислили как да го поправим".