Американските борсови индекси падат по-дълбоко в отрицателната територия за 2024 г., докато инвеститорите намаляват очакванията си за това колко бързо Федералният резерв може да започне да намалява лихвените проценти.

Нови данни показаха, че продажбите на дребно в САЩ са нараснали със сезонно коригирани 0,6% през декември спрямо месец по-рано - по-голямо увеличение от очакваното от икономистите. Този пореден знак за силата на американската икономика може да намали шанса централните банкери да свалят лихвените проценти толкова, колкото пазарите очакваха преди това.

В края на 2023 г. инвеститорите залагаха на цели 6 понижения на лихвите – число, което към момента изглежда нереалистично.

Управителят на Фед Кристофър Уолър заяви във вторник, че продължаващият спад на инфлацията ще позволи на централната банка да намали лихвените проценти тази година. Той обаче добави, че докато пазарът на труда и икономическата активност са стабилни, няма причина Фед да разхлабва паричната си политика толкова бързо, както в предишните цикли на намаляване на лихвите.

„Може да карате тир през разликата между това, което пазарът очаква и това, за което Фед дава сигнал“, коментира Ханс Олсен, главен инвестиционен директор в компанията за управление на активи Fiduciary Trust, цитиран от The Wall Street Journal.

В крайна сметка в сряда трейдърите понижиха вероятността Фед да започне намаления на лихвите на срещата си през март, според инструмента FedWatch на CME Group.

Три важни въпроса за инвеститорите на Уолстрийт през 2024 г.Ралито на фондовия пазар в САЩ се изчерпа, предизвиквайки опасения дали акциите не са се повишили прекалено бързо

Широкият S&P 500 и технологичният Nasdaq Composite изтриха по 0,6%, а Dow Jones Industrial Average загуби 0,3%, или около 94 пункта.

S&P 500 е надолу с 0,6% за 2024 г., докато Dow и Nasdaq падат съответно с 1,1% и 1%.

Междувременно доходността на референтните 10-годишни съкровищни облигации на САЩ достигна 4,103% - най-високата ѝ стойност за повече от месец - от 4,064% във вторник.

По-високата доходност обикновено натежава върху цените на акциите, тъй като дава на инвеститорите опции за печелене на възвръщаемост при по-нисък риск, отколкото на фондовия пазар.

Tesla намали цените на електромобилите си на няколко европейски пазараПоследните намаленията идват, след като вече над една година компанията сваля агресивно цените на електоромобилите си в Китай

Спадовете бяха широкообхватни, като всички 11 сектора на S&P 500 се търгуваха по-ниско. Шест от компаниите от т. нар. Великолепната седморка завършиха търговската сесия на червено, като акциите на Tesla паднаха с 2%, тези на Amazon.com поевтиняха с 0,9%, а акциите от клас А на Alphabet загубиха 0,7%. Само акциите на Meta Platforms завършиха леко нагоре, добавяйки 0,2%.

Акциите на Spirit Airlines се сринаха с 22%, след спад от 47% във вторник, тъй като федерален съдия блокира плана на JetBlue Airways да купи Spirit за 3,8 милиарда долара.

Инвеститорите се обърнаха към безопасността на някои от акциите в секторите здравеопазване и производството на храни. Акциите на J.M. Smucker се повишиха с 2%, Campbell Soup спечели 1,3%, а Humana добави 2%.

Пазарите преминават през „здравословна“ ротация, смята швейцарски банкерЕкспертът от Bank Syz очаква САЩ да преживеят „техническа рецесия, без да преминат през твърдо приземяване“ през първата половина на 2024 г., а след това да започнат възстановяване

Отвъд океана Stoxx Europe 600 падна с 1,1%.

В Азия индексът Hang Seng в Хонконг загуби с 3,7%, стигайки до най-ниската си стойност на затваряне от октомври 2022 г. след публикуването на последните икономически данни в Китай.

Брутният вътрешен продукт в Китай се увеличил с 5,2% през четвъртото тримесечие и за цялата година през 2023 г., според данни, публикувани от Националното статистическо бюро в сряда.

Това темпо надминава официалната цел на правителството от около 5%, след година на нестабилност и променящи се очаквания, но освен трите години, през които Китай беше затворен за външния свят по време на пандемията, през 2023 г. икономиката на страната се е разширила с най-бавния годишен темп от 1990 г. насам.

Това подчертава тежките последици, които колапсът на сектора на имотите и слабото потребителско доверие нанесоха на втората по големина икономика в света въпреки премахването на всички Covid-19 ограничения, коментира WSJ.

Също така поддържането на растеж с темпото на 2023 г. може да се окаже по-трудно през 2024 г., като се има предвид колебанието на властта досега да стартира каквито и да е големи пакети от стимули. Прогнозите за темпото на растеж на Китай тази година сред няколко глобални инвестиционни банки варират от 4% до 4,9%. Очаква се Китай да обяви официалната си цел за растеж през март.