Около три четвърти от ефектите на по-строгата парична политика на Фед вече са се отразили на икономиката на САЩ.

Това се казва в анализ на Международния валутен фонд.

"Трябва да признаем, че икономиката е много устойчива въпреки повишенията на лихвените проценти, на които станахме свидетели.

Нашата оценка е, че за САЩ около три четвърти, или 75% от трансмисията вече е преминала, а останалата част ще премине през тази година", смята зам.-управляващият директор на МВФ Гита Гопинат по време на модериран от CNBC панел на Световния икономически форум в Давос.

Според нея в еврозоната, където повишаването на лихвените проценти започна по-късно, все още предстои да се осъществи по-голям трансфер.

Икономиката на САЩ поддържа по-силен растеж от очакваното откакто лихвените проценти започнаха да се повишават през март 2022 г., въпреки че няколко стратези заговориха за потенциална рецесия тази година.

Рецесията, която (може би) няма да се случи и какво следва за инвеститоритеВъв фокуса на интересите са държавните облигации и изгодни акции в сектори, отдавна засегнати от опасенията за спад, който все още не се е сбъднал

Междувременно икономиката на еврозоната е изпаднала в стагнация. Европейската централна банка започна да повишава лихвените проценти през юли 2022 г.

"Пазарите на труда се забавят, но с много по-постепенни темпове. Ето защо смятам, че при сценарий за меко приземяване вероятностите са се увеличили доста, защото инфлацията се понижи, без да е необходима загуба по отношение на икономическата активност.", допълва финансистът.

Франсоа Вилерой дьо Гало, управител на Централната банка на Франция, отбеляза, че има две забавяния в трансмисията: от решенията по паричната политика към финансовите условия и от финансовите условия към реалната икономика.

Инвеститорите са предпазливи оптимисти за Европа през 2024 Високата инфлация и повишаващите се лихвени проценти ще изчезнат от огледалото за обратно виждане

"За първото изоставане мисля, че трансмисията е повече или по-малко приключила", каза той.

"В Европа ключово значение има трансмисията чрез банките, защото каналът на банковото кредитиране е много повече, отколкото в САЩ.

Ако взема например недвижимите имоти, мисля, че по-голямата част от трансмисията вече се е случила, защото те са много чувствителни към лихвените проценти.

За другите сектори ще видим", добави дьо Гало.

Лагард: ЕЦБ ще намали лихвите, когато е сигурна, че инфлацията е 2%

Междувременно, главният изпълнителен директор на Nasdaq Адена Фридман заяви, че Федералният резерв трябва да внимава с намаляването на лихвените проценти твърде скоро.

Според нея, макар "да има много сигнали, които казват, че трябва да има намаляване на лихвените проценти през годината, въпросът е кога това ще започне. И ако бях на мястото на Фед, щях да съм малко притеснена да не започна твърде рано."

Тя обясни, че макар инфлацията да се движи в "правилната посока", Фед би трябвало да очаква тя да бъде умерена, което ще затрудни понижаването на лихвите.

Според Фридман, Фед "трябва да се увери, че е достигнато състояние на стабилност, преди да започне да прави значителни движения в нивата на процентите".

Ръст на инфлацията в САЩ, Фед избягва да говори за понижение на лихвитеИПЦ се е повишил с 0,3% през декември и с 3,4% спрямо година по-рано

През декември Федералният резерв запази лихвените проценти на стабилно равнище за трети пореден път и посочи, че през 2024 г. може да има три понижения на лихвените проценти, припомня CNBC.

Между март 2022 г. и юли 2023 г. бяха предприети общо 11 повишения на лихвените проценти.

Макар че пазарните резултати са били "тежки" миналата година, сега се наблюдава по-широкообхватно подобрение на оценките, включително и при по-слабо оценените компании, допълва Фридман.

"Смятам, че това също така ще стимулира интереса на инвеститорите, които искат да вложат рисков капитал, което означава, че може отново да се отвори пазарът на IPO (първично публично предлагане)", смята тя и добавя, че около 85 компании са подали заявления за излизане на борсата на Nasdaq.