Европейската централна банка може да не се съобрази с пазарните очаквания и да не намали лихвените проценти през цялата 2024 г.

Това заяви членът на Управителния съвет на институцията Роберт Холцман.

Запитан за очакванията първото намаление на лихвите да се осъществи още през април, управителят на австрийската централна банка заяви пред CNBC:

"Страхувам се, че напускайки Давос, тези хора ще бъдат дълбоко разочаровани".

Говорейки на Световния икономически форум в Давос, Швейцария, той добави:

"Не мога да си представя, че все още говорим за намаления, защото не бива да го правим. Всичко, което видяхме през последните седмици, сочи в обратна посока, така че може би дори не предвиждам никакви намаления през тази година."

Еврозоната е изправена пред слаб растеж и възможна рецесия, според ЕЦБПостъпващите данни сочат, че бъдещето остава несигурно, а перспективите са наклонени в посока надолу

Общата инфлация в еврозоната се повиши до 2,9% през декември спрямо 2,4% през предходния месец, главно поради цените на енергията.

ЕЦБ си поставя за цел да постигне инфлация от 2%.

"Освен ако не видим ясно понижение към 2%, няма да можем изобщо да обявим кога ще намалим", каза Холцман.

Той също така отбеляза "основния проблем", свързан с геополитическите промени в Близкия изток, тъй като войната между Израел и Хамас продължава, а напрежението се разширява, като включва ливанската Хизбула и йеменските хути.

Лагард: ЕЦБ ще намали лихвите, когато е сигурна, че инфлацията е 2%

"Цените на ежедневна база може да се повишат, но може да се появи и риск от промяна на начина на правене на бизнес, структурни промени, които отнемат повече време, но които крият опасност от промяна на цените в бъдеще.

Ако и двете се съберат заедно, сегашната ни прогноза за декември ще се влоши и ще отнеме много повече време, за да се намалят цените", допълни Холцман.

В неотдавнашно проучване на InTouch Capital Markets финансистът беше класиран като един от най-ястребово настроените членове на Управителния съвет на ЕЦБ, отбелязва CNBC.