Германският гигант Galeria Karstadt Kaufhof съобщи, че е подал молба за обявяване в несъстоятелност след фалита на компанията майка Signa на фона на кризата с недвижимите имоти в региона.

Galeria, най-известният търговец на дребно в Германия, заяви, че търси нов собственик, след като беше засегнат от проблемите на Signa, която се превърна в най-голямата жертва досега в кризата с недвижимите имоти в Европа.

През последните години Galeria, в която работят 15 000 души, за трети път обявява неплатежоспособност.

Пандемията я принуди да подаде молба през 2020 г., а нарастващата инфлация и разходите за енергия след войната в Украйна я удариха отново през 2022 г., припомня Reuters.

Разпадането на империята за недвижими имоти Signa продължаваХолдинговото дружество Signa – група от около 1000 компании, с престижни проекти в Германия, Австрия и Швейцария, подаде молба за несъстоятелност миналия месец

Този път проблемите на Galeria произтичат от нейния собственик Signa, който е поел ангажимент да предостави на Galeria 200 млн. евро – плащане, което в контекста на ситуацията е невъзможно да бъде извършено.

От Galeria заявиха, че търсят смяна на собствеността и че вече са започнали разговори с потенциални инвеститори.

"Несъстоятелността на Signa Group попречи на положителното развитие на Galeria и застрашава компанията", заяви Щефан Денкхаус, назначеният от съда управител по несъстоятелността.

"Многобройните фалити на Signa Group нанасят огромни щети на Galeria", се казва още в изявлението на компанията.

Signa не отговори на молбата за коментар от Reuters.

В опит да се спаси: Signa преговаря продажбата на Chrystler BuildingГермания е в разгара на криза в сектора на недвижимите имоти, след като рязкото повишаване на лихвените проценти и разходите за строителство принудиха някои предприемачи да обявят несъстоятелност

В края на миналата година холдингът Signa - група от около 1000 компании, с известни проекти и магазини в Германия, Австрия и Швейцария, както и с дял в сградата Chrysler в Ню Йорк, подаде молба за обявяване в несъстоятелност с дълг от около 5 млрд. евро.

Оттогава други предприятия на Signa последваха примера, включително някои от най-големите ѝ подразделения, което накара банки, застрахователи, пенсионни фондове и други инвеститори да се опитат да възстановят част от загубените милиарди.

Вследствие на това основателят на Signa Рене Бенко, един от най-известните магнати в областта на недвижимите имоти в Европа, беше изваден от класацията на Forbes на световните милиардери, а строителството на небостъргач в Хамбург и други проекти бяха спрени.

На търг вече се продават различни предмети - от кожената маса в заседателната зала на Signa до четки за тоалетна от офисите ѝ във Виена, отбелязва Reuters.

Имотната криза в Европа удари Signa – компанията обяви несъстоятелност Групата оценява активите си на 27 млрд. евро, а изпадането й в несъстоятелност поставя под въпрос престижни строителни проекти в Германия

В края на декември още две ключови подразделения на Signa обявиха несъстоятелност - Signa Prime Selection подаде молба за самостоятелно преструктуриране в съда във Виена, а след нея това направи и Signa Development Selection.

Други подразделения също последваха примера им, но Prime Selection е най-голямото за недвижими имоти на Signa с 54 имота на стойност 19,3 млрд. евро и дългове от 4,5 млрд. евро, според асоциацията за защита на кредиторите AKV.

Сред притежаваните обекти на дружеството са Park Hyatt във Виена, универсалният магазин KaDeWe в Берлин и Elbtower в Хамбург, чието строителство е спряно.

Според уебсайта на Signa, Prime Development, която има нови проекти във Виена, Берлин и Волфсбург, разполага с баланс от 4,6 млрд. евро.

Сривът на недвижимите имоти в Европа може да продължи с години, според ЕЦБЦените на търговските имоти бяха засегнати от икономическата слабост и високите лихвени проценти, което постави под въпрос рентабилността и бизнес модела на сектора

В продължение на години секторът на недвижимите имоти в Германия и в други части на Европа процъфтяваше, тъй като лихвените проценти бяха ниски, а търсенето - силно.

Но рязкото покачване на лихвите и разходите сложи край на този подем и доведе строителни предприемачи като Signa до несъстоятелност, тъй като банковото финансиране пресъхна, а сделките бяха замразени.

Още един мрачен знак за сектора на недвижимите имоти в най-голямата европейска икономика е, че цените на жилищните имоти в Германия продължават да падат, като понижението им в края на годината е над 10% в сравнение с предходната, сочат данните.

Германската федерация на строителната индустрия вече заяви, че секторът на жилищното строителство се насочва към по-нататъшно намаляване на работните места.

На този фон, инвестициите в недвижими имоти в Европа остават на най-ниското си ниво от десетилетие, а дали тенденцията ще се обърне през новата година, засега остава въпрос с труден за прогнозиране отговор.