Сривът на недвижимите имоти в Европа може да продължи с години, според ЕЦБ

2228
Сривът на недвижимите имоти в Европа може да продължи с години, според ЕЦБ

© Getty Images

Според Европейската централна банка спадът в сектора на търговските имоти в еврозоната може да продължи с години, а това е заплаха за банките и инвеститорите.
 
Нов доклад на ЕЦБ, в който се разглеждат заплахите за финансовата стабилност, подчертава засилената загриженост за бума в сектора на недвижимите имоти, който в момента се разраства в страни като Германия и Швеция.
 
През последната година цените на търговските имоти бяха засегнати от икономическата слабост и високите лихвени проценти, което постави под въпрос рентабилността и бизнес модела на сектора, посочва финансовата институция.

Лагард: Глобалната икономика се фрагментира на конкуриращи се блоковеПрезидентът на ЕЦБ каза, че непрекъснатият спад на населението в трудоспособна възраст изглежда ще започне още през 2025 г.

Секторът не е достатъчно голям, за да създаде системен риск за кредиторите, но би могъл да засили сътресенията във финансовата система и да окаже значително въздействие върху финансовите дружества.

Засегнатите варират от инвестиционните фондове до застрахователните компании, известни под общото наименование "банки в сянка", информира Reuters.
 
"Макар че относително ограниченият размер на банковите портфейли с търговски недвижими имоти предполага, че е малко вероятно сами по себе си да доведат до системна криза, те биха могли да играят засилваща роля в случай на по-широк пазарен стрес", пише ЕЦБ в доклада "Преглед на финансовата стабилност".

Внезапният обрат в лихвените проценти в Германия принуди някои строителни предприемачи да изпаднат в неплатежоспособност и спря сделките и строителството.
 

Жилищното строителство в Германия затъва, повлича цялата икономикаКомпаниите отменят проекти, броят на поръчките се свива, а перспективите са мрачни

 

Reuters посочва като пример Signa Group, австрийският гигант в областта на недвижимите имоти и собственик на сградата Chrysler в Ню Йорк, която напредваше със строежа на 64-етажен небостъргач Elbtower в Хамбург, но компанията, закъсня с плащанията.

Сделките с търговски недвижими имоти са намалели с 47% през първата половина на 2023 г. в сравнение със същия период на 2022 г.

ЕЦБ поясни, че извадка от банкови кредити за фирми за недвижими имоти предполага, че неотдавнашното нарастване на разходите за финансиране може да доведе до удвояване на дела на кредитите, отпуснати на губещи фирми, до 26%.

В еврозоната заетостта расте, а БВП се свива през третото тримесечиеМакар и незначително, свиването на икономиката засилва очакванията за техническа рецесия, ако четвъртото тримесечие се окаже също толкова слабо
 

Ако по-строгите условия за финансиране се запазят в срок две години, както очакват пазарите, нарастването ще стигне до 30%.
 
"В този кредитен портфейл има съществени уязвимости, особено като се има предвид, че се очаква както по-високите разходи за финансиране, така и намалената рентабилност да се запазят в продължение на няколко години", допълват от ЕЦБ.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg