Цените на жилищните имоти в Германия отбелязват най-рязкото си понижение за последните 23 години, като в големите градове спадът е по-силен, съобщава Euronews.

Според правителствени данни, през второто тримесечие на годината, цените на жилищата са рекордно евтини, като това се дължи на високите лихвени проценти и нарастващите разходи за материали, които са се отразили негативно на пазара на имоти в най-голямата европейска икономика.

Цените на жилищните имоти се понижиха с 9,9% на годишна база, което е най-резкият спад от началото на събирането на данни през 2000 г., съобщи федералната статистическа служба в петък.

На тримесечна база цените са се понижили с 1,5 %, като в по-големите градове спадът е по-силен, отколкото в по-слабо населените райони. В градове като Берлин, Хамбург и Мюнхен цените на апартаментите спадат с 9,8%, а тези на еднофамилните и двуфамилните къщи - с 12,6% на годишна база.

В продължение на десетилетие ниските лихвени проценти подхранваха имотния бум на най-големия европейски пазар за инвестиции в недвижими имоти.

Как приключи бумът на недвижимите имоти в ГерманияГермания и Швеция са най-тежко засегнатите страни в Европа от глобалния спад на пазара на недвижими имоти

Рязкото покачване на лихвите и увеличаването на разходите за строителство слагат край на този подем, като водят редица строителни предприемачи до фалит, тъй като сделките са замразени, а цените спадат.

Разрешенията за строеж на апартаменти в Германия са намалели с 31,5% през юли спрямо предходната година, съобщи статистическата служба, докато цените на строителството са се повишили с почти 9% на годишна база.

Германия има за цел да строи по 400 000 апартамента годишно, но изпитва затруднения. В петък Асоциацията на жилищната индустрия GdW алармира за ситуацията, призовавайки за правителствена подкрепа за строителните компании.

В Германия: Наемите растат, а нови жилища нямаПоскъпването е особено отчетливо в Берлин и Лайпциг. Там наемите растат са над 10%

"Кризата в строителството в Германия се задълбочава от ден на ден и все повече достига до обществото", се казва в изявление на GdW, която представлява около 3 000 жилищни компании в цялата страна.

GdW призова за намаляване на ДДС на 7% от сегашното ниво от 19% за достъпни наеми и за финансиране от държавата на заеми с 1% лихва в подкрепа на компаниите.

Предвижда се в понеделник правителството да проведе среща на високо равнище с бранша, за да обсъди ситуацията. GdW и асоциацията на собствениците Haus&Grund заявиха, че бойкотират срещата, тъй като имат твърде малко влияние върху дневния ред.

Правителството планира да представи пакет от мерки за подпомагане на отрасъла до края на месеца, след като обяви планове за насърчаване на строителния сектор, включително намаляване на регулаторните и бюрократичните изисквания.