Най-силната икономика в Европа – Германия, се намира на кръстопът от глобални проблеми в исторически момент, когато е засегната от рецесия.

Това мнение изрази Питър Опенхаймер, главен капиталов стратег и ръководител на отдела за макроизследвания за региона на Европа, Близкия изток и Африка в Goldman Sachs.

"Затрудненията, пред които е изправена икономиката в момента, се дължат на редица фактори", заяви той пред CNBC.

Опенхаймер посочи предизвикателствата в производствения сектор, разочароващият тласък на отварянето на Китай и по-високите разходи за енергия, които според него най-силно допринасят за рецесията в най-голямата европейска икономика.

Коментарите отразяват последната прогноза на Бундесбанк, която в понеделник изчисли, че германската икономика вероятно ще се свие през това тримесечие благодарение на забавеното потребление и затъването на промишлеността.

Германия официално изпадна в техническа рецесия през първото тримесечие на годината, след като растежът на БВП беше ревизиран от нула на -0,3%.

Германия е единствената голяма европейска икономика, която изпада в рецесияПроизводствената активност в страната е спаднала с най-силния си темп от юни 2009 г. насам

Мрачните прогнози предизвикаха дискусия дали страната отново не е "болният човек на Европа" – прозвище, което за първи път беше използвано за Германия през 1998 г., когато страната се справи с предизвикателствата на скъпоструващата икономика след обединението.

Но въпреки това, в най-силната европейска икономика има и положителни страни, заяви Опенхаймер пред CNBC.

"Пазарът на акции се държи доста добре и според мен има някои светли точки по отношение на активността в икономиката", каза той, като подчерта "възможностите" в малките и средните германски компании, известни като Mittelstand.

Германия не е „болният човек на Европа“, заяви президентът на Bundesbank

Германският индекс DAX ще има възвръщаемост занапред, прогнозира Goldman Sachs, в съответствие с останалата част от Европа.

"В краткосрочен план бихме могли да видим възстановяване на DAX заедно с по-широк кръг от активи, свързани с Китай", заяви банката, но съществува риск китайската търговия да не осигури толкова голям икономически стимул, колкото се очаква.

"В перспектива, всяко нарастване на геополитическото напрежение или ограничаване на световната търговия ще попречи на възстановяването на Германия", допълват от банката.