Google ще инвестира още 1 млрд. евро в разширяването на своя център за данни във Финландия, за да стимулира растежа на бизнеса си с изкуствен интелект в Европа, става ясно от изявление на компанията в понеделник, цитирано от Reuters.

През последните години много центрове за данни се разполагат именно в скандинавските страни заради по-хладния климат в региона, данъчните облекчения и изобилието от възобновяема енергия.

Но скандинавските съседи на Финландия - Швеция и Норвегия - напоследък стават все по-критични по отношение на разполагането им, като някои експерти от индустрията твърдят, че скандинавските страни трябва да използват възобновяемата си енергия за продукти като зелена стомана, които биха могли да оставят по-висока добавена стойност за страните. Но капацитетът на вятърната енергия във Финландия се е увеличил толкова бързо през последните години, със 75% до 5677 мегавата само през 2022 г., че във ветровити дни цените са паднали до отрицателни стойности, показва статистиката на индустрията.

Поради това все още има наличен капацитет от възобновяеми източници за центрове за данни като този на Google, който получава вятърна енергия във Финландия по дългосрочни договори.

Анализаторите смятат, че потреблението на електроенергия в центровете за данни ще се увеличи масово заради бързото нарастване на използването на изкуствен интелект, което и Google посочи като една от причините за решението си за инвестиция, наред с това, че нейният център за данни Hamina в страната вече работи с 97% безвъглеродна енергия.

„Топлината, излизаща от нашия финландски център за данни, ще бъде пренасочена към топлофикационната мрежа на близкия град Хамина, обхващаща местните домакинства, училища и сгради за обществени услуги“, се казва в изявлението на Google, като се добавя, че компанията има за цел да постигне нетни нулеви емисии във всички свои операции и веригата за създаване на стойност до 2030 г.

В допълнение към финландската си инвестиция гигантът в областта на интернет търсенето и облачните услуги обяви миналия месец, че ще изгради нови центрове за данни в Нидерландия и Белгия.