След като получи 1,1 млрд. долара финансиране със собствен капитал, стартъпът за инфраструктура за изкуствен интелект CoreWeave набра 7,5 млрд. долара дълг от фонда за алтернативни инвестиции Blackstone, в който участват Coatue, Carlyle, BlackRock и др., за да може да инвестира повече в своите центрове за данни в облака. При финансирането на собствения капитал преди две седмици CoreWeave беше оценен на 19 млрд. долара.

Инвеститорите се насочват към стартъпа, тъй като компанията с 550 души персонал е един от основните доставчици на Nvidia за работа с модели на изкуствен интелект. Търсенето на технологията рязко нараства, тъй като предприятията в почти всички сектори се надпреварват да интегрират чатботове с AI в своите продукти след стартирането на ChatGPT на OpenAI в края на 2022 г.

А тъй като предлагането на графични процесори (GPU) на Nvidia с фокус върху AI е ограничено, достъпът на CoreWeave до тях го превърна в гореща стока на пазара. Това означава, че компанията, която е подкрепена и от самата Nvidia, се ще се изправи срещу най-големите оператори на облачна инфраструктура в света, включително Amazon и Google.

На своя уебсайт CoreWeave твърди, че има по-ниски цени при поискване от всяка голяма компания за облачни услуги. Дори Microsoft, вторият по големина доставчик на облачна инфраструктура в света, започна да разчита на CoreWeave, за да помогне на OpenAI да получи необходимата изчислителна мощност.

Колет Крес, финансови директор на Nvidia, коментира на събитие на Citigroup през септември, че CoreWeave има „доста умения по отношение на скоростта на приемане и скоростта на създаване на нещата“.

Говорител на CoreWeave е отказал да коментира дали компанията използва графичните процесори на Nvidia като обезпечение за новото дългово финансиране. Но такива графични процесори бяха използвани като обезпечение в дълговия кръг на стойност 2,3 млрд. долара миналата година.

Новият дълг ще помогне на CoreWeave да плати за сървъри, заредени с графични процесори, както и за мрежово оборудване и шкафове, посочва говорител на компанията пред CNBC.

Microsoft се отърва от проверка на партньорството си с Mistral във Великобритания

Междувременно стана ясно, че органът за защита на конкуренцията и пазарите на Обединеното кралство - CMA, е загърбил опасенията си, свързани с партньорството на Microsoft с друг AI стартъп - френския Mistral, след като преди това поиска мнения дали споразумението може да се квалифицира като сливане.

В кратко изявление в петък CMA заяви, че сделката „не отговаря на условията за разследване съгласно разпоредбите за сливанията на Закона за предприятията от 2002 г.“.

Френската компания за изкуствен интелект, основана през 2023 г., спечели инвестиция от 15 млн. евро от Microsoft по-рано тази година. Съгласно условията на сделката американският технологичен гигант получи миноритарен дял в Mistral, а стартъпът добави своите големи езикови модели към платформата за облачни изчисления Azure на американския технологичен гигант.

През април CMA започна да търси становища от заинтересованите страни относно партньорства, договорени от американски технологични гиганти с по-малки компании за изкуствен интелект, за да определи дали договореностите между тях могат да се квалифицират като сливания. Като част от това усилие CMA проучи сделките за миноритарни инвестиции, договорени от Microsoft и Mistral, както и дали наемането на някои бивши служители на технологичния гигант от стартиращата компания за изкуствен интелект Inflection представлява практическо сливане. Отделно от това надзорният орган назначи проверка и на споразуменията между Amazon и Anthropic.

Но сега регулаторът заяви, че вече не проучва инвестицията на Microsoft в Mistral. Той не е предоставил актуална информация за своите разследвания на сделката между Amazon и Anthropic и на наемането на служители от Inflection от страна на Microsoft.

Microsoft отричаше сделките с OpenAI и Mistral и наемането на служители от Inflection да представляват сливания. Amazon зае същата позиция по отношение на Anthropic, определяйки сътрудничеството като ограничена корпоративна инвестиция.