Водещите изпълнителни директори в технологичната сфера – от Илон Мъск до Сам Алтман, непрекъснато алармират: изкуственият интелект съвсем скоро ще бъде по-умен от хората.

Не точно така обаче смята лидерът на новопоявилия се френски конкурент на OpenAI – Mistral. Според него, зловещите предупреждения за свръхинтелигентност може да са резултат от форма на… божествен комплекс.

В интервю за New York Times изпълнителният директор Артюр Менш описва обявяването на превъзходството на AI над хората, като предизвикано от "религиозно" увлечение, пише Fortune.

Мит ли е AGI?

Скоростното разпространение на AI за толкова кратък период от време зашемети наблюдатели и анализатори, изпращайки главозамайващи количества инвестиции в компании, използващи технологията, а прогнозите са, че тя ще промени из основи начина, по който работим.

Стигна се дори до констатации, че общият изкуствен интелект (AGI) ще позволява на AI да изпълнява задачи по-добре от хората. В интервю в X Илон Мъск заяви, че този важен етап вероятно е съвсем близо.

"Моето предположение е, че ще имаме AI, който е по-умен от всеки един човек, вероятно в края на следващата година", прогнозира той. Според него до пет години технологията ще бъде по-умна от всеки човек на Земята.

Прогнозите на Мъск, особено в области, в които самият той има сериозни финансови интереси, би трябвало да се приемат с известна доза скептицизъм.

Но той е само един от лидерите, които провъзгласяват перспективата за свръхинтелигентност на изкуствения интелект.

Когато на Световния икономически форум през януари беше попитан коя е основната компетентност на хората в сравнение с AI, изпълнителният директор на OpenAI Сам Алтман не успя да даде убедителен отговор.

"Признавам, че този път усещането е различно. Познанието с общо предназначение е толкова близко до това, което всички ние ценим в човечеството, че наистина се чувствам различно", заяви Алтман.

Джефри Хинтън, бивш служител на Google и т.нар. кръстник на изкуствения интелект, отдавна прогнозира, че технологията ще надхитри хората като част от по-широк сценарий за края на света. Дори Демис Хасабис, шефът на бившия работодател на Артюр Менш в DeepMind, смята, че AGI е само на няколко години разстояние от нас.

Въпреки това Менш, чийто стартъп привлече вниманието от двете страни на Атлантическия океан, не е убеден, че AGI ще стане реалност.

"Цялата реторика за AGI е свързана със създаването на Бог", допълва той пред New York Times. "Аз не вярвам в Бог. Аз съм убеден атеист. Затова не вярвам в AGI."

Mistral и ранното лидерство

Менш също така призова за лек подход към регулациите в Европа, което може да обясни някои от мотивите му да отхвърли по-обезпокоителния потенциал на AI.

Но макар признатият атеизъм на Менш да го прави по-малко привърженик на възможностите на AI, той ясно осъзнава, че технологията променя из основи начина, по който служителите вършат работата си.

Всъщност смята, че технологията ще създаде безпрецедентна необходимост от преквалификация.

"Това се случва по-бързо, отколкото при предишните революции. Не след 10 години, а след две години."

31-годишният Менш е бил като инженер в лабораторията DeepMind на Google в Париж само преди 18 месеца. Той се вдъхновява да основе Mistral заедно със съоснователите и бивши инженери на Meta Тимоти Лакроа и Гийом Лампл, след като стартирането на ChatGPT на OpenAI му дава идея да създаде подобен модел за френския пазар.

След като стартира Mistral, е обект на засилен интерес от инвеститори, които смятат, че платформата е истински европейски претендент за първите лидери отвъд океана като OpenAI и Google.

Групата успява да набере 113 млн. долара само месец след стартирането си в начален кръг, възползвайки се от огромния шум около изкуствения интелект, който се разгоря миналото лято. По това време Mistral не беше разработила първия си продукт и едва започваше да наема персонал.

През февруари Microsoft обяви партньорство с Mistral, което може да намали зависимостта ѝ от OpenAI.

Според Менш не е безопасно да се вярва на конкурентите в САЩ, че ще установят подходящи основни правила за използването на изкуствен интелект.

Необходим е "европейски шампион" като Mistral, за да се изравнят условията на конкуренция, допълва основателят на стартъпа пред NYT.