Главният изпълнителен директор на OpenAI, разработчик на ChatGPT – Сам Алтман, заяви, че опасностите, които го тревожат най-силно относно изкуствения интелект, са "много фините обществени несъответствия", които могат да доведат до хаос в системите.

Технологичният лидер се включи в Световната правителствена среща на върха в Дубай чрез видеовръзка, като повтори призива си за създаване на орган, подобен на Международната агенция за атомна енергия, който да контролира AI.

Той допълни, че изкуственият интелект вероятно се развива по-бързо, отколкото светът очаква.

"Аз не се интересувам чак толкова от роботите убийци на улицата. Много повече се интересувам от фините обществени несъответствия, когато имайки тези системи сред нас, нещата просто ще се объркат без лоши намерения", заяви Алтман, цитиран от Euronews.

Той обаче подчерта, че индустрията на изкуствения интелект, от която е част компанията му OpenAI, не трябва да замества правителствените лидери, когато става въпрос за създаване на разпоредби и регулации на технологията.

Сам Алтман: AI на човешко ниво идва и ще промени света не както си мислимАлтман се опита да смекчи опасенията на скептиците по отношение на AI за степента, в която технологията ще завладее обществото

"Все още сме в етапа на дискусиите. Всеки има идея, някакъв политически документ и това е нормално.

Мисля, че сме в период, в който дебатите са необходими и здравословни, но в някакъв момент през следващите няколко години трябва да преминем към план за действие с реално участие на целия свят", допълни Алтман.

OpenAI е един от лидерите в областта на изкуствения интелект, а инвестициите на технологичния гигант Microsoft в стартъпа са около 1 млрд. долара.

Междувременно New York Times съди двете компании за използването на съдържание от медията без нейно разрешение с цел обучение на чатботовете на OpenAI.

OpenAI влиза в звездния отбор на Силициевата долина с $2 млрд. приходиРезултатите я поставят сред най-бързо развиващите се технологични компании в историята

Грандиозният успех на OpenAI превърна Сам Алтман в публично лице на бързата комерсиализация на генеративния изкуствен интелект и на страховете, които може да породи тази нова технология.

В Обединените арабски емирства например, съществуват ограничения за потока от информация - същите детайли, на които разчитат програмите за изкуствен интелект като ChatGPT, за да предоставят отговори на потребителите.

Емирствата разполагат и с компанията G42 от Абу Даби, която се контролира от влиятелния съветник по националната сигурност на страната.

G42 разполага с модела на изкуствен интелект на арабски език, който според експертите е водещ в света. Компанията е изправена пред обвинения в шпионаж заради връзките си с приложение за мобилни телефони, определено като шпионски софтуер. Тя също така се сблъсква с твърдения, че е събирала тайно генетичен материал от американци за китайското правителство.

Дискусията със Сам Алтман, модерирана от държавния министър на ОАЕ по въпросите на изкуствения интелект Омар ал-Олама, не засегна нито една от темите за местните рискове и опасения.

„Малко сме уплашени“: Сам Алтман предупреждава за рисковете от AIСам Алтман подчертава необходимостта да се предпазим от негативните последици от технологията, тъй като компанията пусна нова версия GPT-4

Самият Алтман заяви, че е обнадежден от това, че училищата възприемат технологията като изключително важна за бъдещето. Но добави, че AI все още е в начален стадий на развитие.

"Сегашната технология, с която разполагаме, е като първия мобилен телефон с черно-бял екран. Затова ни дайте малко време. След още няколко години ще бъде много по-добра, отколкото е сега. А след десетилетие би трябвало да е доста забележителна", уверен е Алтман.