След като вече се зае със задачата да развива изкуствен интелект на ниво човек, сега изпълнителният директор на OpenAI Сам Алтман има друга голяма амбиция: набиране на трилиони долари, за да увеличи производството на AI чипове в световен мащаб.

Тъй като сегашният капацитет в сегмента пречи на растежа на управляваната от него компания, той преговаря с различни инвеститори, включително с правителството на Обединените арабски емирства, пише The Wall Street Journal.

Според източници на медията Алтман се стреми да събере между 5 трилиона и 7 трилиона долара за начинанието.

Сумите, които Алтман обсъжда, са невероятно големи по стандартите за корпоративно набиране на средства - по-големи от националния дълг на някои големи световни икономики и от гигантски държавни фондове, посочва WSJ.

Подобна стойност на инвестициите би засенчила и сегашния размер на световната полупроводникова индустрия.

Глобалните продажби на чипове са в размер на 527 милиарда долара за миналата година и се очаква да нараснат до 1 трилион долара годишно до 2030 г.

Глобалните продажби на оборудване за производство на полупроводници - скъпите машини, необходими за работата на фабриките за чипове - са били 100 милиарда долара за 2023 г., според оценка на индустриалната група SEMI.

OpenAI влиза в звездния отбор на Силициевата долина с $2 млрд. приходиРезултатите я поставят сред най-бързо развиващите се технологични компании в историята

Алтман отдавна говори за проблема с предлагането и търсенето на AI чипове, който ограничава растежа на OpenAI.

Миналата седмица той писа в X, че OpenAI вярва, че „светът се нуждае от повече AI инфраструктура – фабричен капацитет, енергия, центрове за данни и т.н. – отколкото хората в момента планират да изградят.“ Той добави, че „изграждането на мащабна AI инфраструктура и устойчива верига за доставки е от решаващо значение за икономическата конкурентоспособност“ и OpenAI ще се опита да помогне.

Интелектът, който не разбираме: AGI е все по-близо, но остава загадка Технологичните лидери очакват в близко бъдеще да се появи форма на изкуствен интелект, равна или надхвърляща човешкия. Но как ще изглежда и как ще се прилага тя, остава загадка

Новината следва някои противоречия относно предишните начинания на Алтман в областта на чиповете, посочва CNBC.

Точно преди краткото му отстраняване като главен изпълнителен директор на OpenAI, той е търсил милиарди за ново предприятие за чипове с кодово име „Tigris“, което в крайна сметка да се конкурира с Nvidia, пътувайки до Близкия изток, за да събере пари от инвеститори.

В момента Nvidia контролира около 80% от пазара на AI чипове, като текущата ѝ пазарна капитализация от около $1,72 трилиона е на път да изпревари тази на технологични гиганти като Amazon и Alphabet.

Nvidia е напът да мине Amazon по пазарна капитализация за първи път от 2002Скокът на акциите на компанията с 40% досега през 2024 г. повиши пазарната ѝ капитализация до 1,715 трлн. долара

През 2018 г. Алтман лично инвестира в стартъп за AI чипове, наречен Rain Neuromorphics, базиран близо до централата на OpenAI в Сан Франциско. През 2019 г. OpenAI заяви намерение да похарчи 51 милиона долара за чиповете на Rain. През декември САЩ принудиха компания за рисков капитал, подкрепяна от Saudi Aramco, да продаде своите дялове в Rain.

Сам Алтман: AI на човешко ниво идва и ще промени света не както си мислимАлтман се опита да смекчи опасенията на скептиците по отношение на AI за степента, в която технологията ще завладее обществото

Наскоро американският президент Джо Байдън подписа т. нар. CHIPS Act, който отпуска 52 милиарда долара субсидии за изграждане на фабрики в САЩ.

На този фон планът на Алтман да набере трилиони финансиране изглежда твърде амбициозен, коментира и Business Insider, посочвайки, че „всъщност изобщо няма много неща, които струват трилиони“.

Изданието дава следните примери:

$23,36 трилиона: Брутен вътрешен продукт на САЩ

$6,3 трилиона: Федералният бюджет на САЩ за 2022 фискална година

$2,31 трилиона: Цената на войната на САЩ в Афганистан към 2022 г.

$4 трилиона: Разходите на САЩ за Втората световна война, коригирани с инфлацията

964,4 милиарда долара: Празнично пазаруване през 2023 г.

330 милиарда долара: Цената на премахването на глада по света до 2030 г.

$4,23 трилиона: БВП на Япония

$3,08 трилиона: Пазарната капитализация на Microsoft

$32 трилиона до $44 трилиона: Прогнозна цена за 10 години универсално здравеопазване в САЩ

1,48 трилиона долара: Пазарната стойност на всички жилищни и търговски недвижими имоти в Ню Йорк.