Тази година полупроводниците играха главна роля на терена на дипломацията.

Главният изпълнителен директор на Nvidia Дженсън Хуанг беше посрещнат от редица държавни глави като високопоставен гост.

Правителствени делегации обиколиха света, за да общуват с производители на чипове.

За индустрия, която изведнъж се оказва геополитически център, повишеният интерес може да означава различни неща, пише The Wall Street Journal.

"Производителите не искат да се сблъскват с нови регулации и ограничения, но ако ще се предлагат стимули, искат да се възползват максимално от тях", пише Крис Милър, автор на книга за глобалната война на чиповете.

Ерата на чип дипломацията за САЩ и техните съюзници следва глобалния недостиг на полупроводници, който разкри централната роля на компонентите в много индустрии.

Агресивната кампания на САЩ за блокиране на достъпа на Китай до високотехнологични чипове и машините, които могат да ги произвеждат, придаде по-голяма значимост на сектора. А бумът в областта на изкуствения интелект даде общения за развитие на индустрията.

САЩ обмислят по-високи мита за китайския високотехнологичен вносТова е пореден опит на Вашингтон да подкрепи американската индустрия за чиста енергия

През декември Дженсън Хуанг прекоси Азия, срещайки се с високопоставени представители на правителствата, които желаят процесорните чипове за изкуствен интелект на компанията или технологията, която ги създава.

Обменът включваше и среща с японския министър-председател Фумио Кишида, който през май поиска от мениджърите на Intel, Taiwan Semiconductor Manufacturing Co., Samsung и други компании да помогнат за увеличаване на производството на чипове в страната му.

Представители на Nvidia говориха за глобалното желание на отделните държави да изградят своя суверенна инфраструктура за изкуствен интелект. Страните "имат уменията, а не със сигурност можем да им помогнем да го направят", каза Хуанг по време на последния разговор за приходите на компанията.

Бъди новатор, или умри. Как AI ще реши бъдещите войни между великите силиАко необходимостта е майка на изобретението, войната е акушерката на иновациите, казва Ерик Шмид

Докато лобират за повече финансиране, производителите на чипове също така се запознават по-добре със сложността и понякога бавното темпо на политическата сфера.

Проектът на TSMC в Аризона се забави заради трудови спорове, с които не би се сблъскал у дома, в Тайван. През 2022 г. САЩ приеха своя Закон за чиповете на стойност 53 млрд. долара, но Министерството на търговията, което го контролира, досега е отпуснало само 35 милиона.

Тъй като полупроводниците стават все по-важни за националната сигурност и икономическата конкурентоспособност, от 2021 г. насам са създадени десетки партньорства между правителства, свързани с чиповете, които се фокусират върху координацията на политиките, развитието на работната сила, мониторинга на веригата на доставки и други теми, според доклада на Stiftung Neue Verantwortung. Преди това практически не е имало такива.

Ню Йорк строи нов мегакомплекс за производство на чипове за 10 млрд. долараВ щата има няколко големи фабрики за производство на чипове, а миналата година беше обявено и изграждането на завод на Micron на стойност 100 млрд. долара

Производителите трябваше бързо да се приспособят към включването на тяхната индустрия в геополитическия разговор.

Дори някои от по-големите компании, включително Nvidia, доскоро нямаха лобистко присъствие във Вашингтон. През 2023 г. тя нае няколко души, които да настояват за подкрепа, тъй като контролът върху износа на чипове в Китай от страна на американското правителство се затегна.

Ще стимулира ли Великолепната седморка американските акции и през 2024?Най-големите компании в САЩ повишиха пазарната си капитализация с между 50% и 240% тази година

До този момент беше необичайно такива високопоставени политически представители да участват в търговски делегации, според вътрешни за индустрията лица.

Мнозина смятат, че това е разгръщането на нов глобален бизнес ред, при който съюзници като САЩ, Япония, Южна Корея, Тайван и европейските държави си помагат взаимно за изграждането на производството на чипове, като изключват Китай.