Глобалният лидер в производството на чипове Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) обяви, че започва масово производство на най-модерните си чипове в Южен Тайван.

Главният ръководител на компанията добавя, цитиран от Reuters, че тя ще продължи да разширява капацитета си на острова.

Дългоочакваното масово производство на чипове по 3-нанометрова технология стартира в момент, в който се водят много полемики за инвестиционните планове на най-големия производител на чипове и техния баланс между Тайван и чужбина.

TSMC е лидер в производството на полупроводници, които се използват във възможно най-широк спектър от продукти – от мобилни телефони до изтребители.

"Запазваме технологичното си лидерство, като същевременно инвестираме значително в Тайван, продължавайки да просперираме заедно с екосистемата в страната", коментира председателят на TSMC Марк Лиу на церемония, отбелязваща разширяването на производството и капацитета в южния град Тайнан. По думите му търсенето на 3-нанометровите чипове на компанията е "много силно", стимулирано от развитието на нови технологии, включително 5G и високопроизводителни изчислителни системи.

Планове за експанзия водят до притеснения

В края на 2022 г. TSMC обяви, че ще увеличи повече от три пъти планираната си инвестиция в новия си завод в Аризона. По този начин тя ще достигне 40 млрд. долара, а това ще я превърне в една от най-големите чуждестранни инвестиции в историята на САЩ. В същото време тайванската компания, чиито основни клиенти са Apple и Nvidia, изгражда завод за чипове и в Япония и е в начален етап на проучване на потенциална експанзия в Германия.

Тези планове на TSMC водят до някои притеснения в Тайван, основното от които е, че ако глобалният лидер в производството на чипове изнесе дейността си от страната, това ще намали фокуса на САЩ върху региона и ще засили апетитите на Пекин към острова.

Стремежът на САЩ за лидерство при чиповете заплашва сигурността на ТайванАко изтегли производството си от страната, тя ще се окаже много по-уязвима на посегателствата на Пекин

Но това не е единственият аспект на темата „TSMC предприема глобална експанзия“. Той е просто малка част от една по-голяма тенденция – полупроводниците са Светия граал на технологичното развитие и глобалната надпревара за лидерската позиция в сферата вече е факт. И обещава да е епична, защото залогът е изключително голям.

Надпревара с изключително голям залог

Чиповете са в основата на развитието на съвременния свят, изпълнявайки различни функции. Памет-чиповете, например, съхраняват данни и са сравнително прости. Логическите чипове, които изпълняват програми и действат като централен мозък на дадено устройство, са по-сложни и скъпи. Не на последно място, чиповете от ново поколение правят устройствата „интелигентни“. И тъй като от ракети до хладилници технологиите се развиват все повече в тази посока, полупроводниците са все по-важна и търсена стока.

Някои анализатори прогнозират, че стойността на тази индустрия ще се удвои през това десетилетие, посочват от Bloomberg, като добавят, че към днешна дата най-много разходи за научноизследователска и развойна дейност в сферата правят американските компании, които генерират повече от половината от общия обем на инвестициите.

На този фон цената на новите заводи е над 20 млрд. долара, изграждането им отнема години и трябва да работят без прекъсване 24 часа в денонощието, за да реализират печалба. Именно тези условия свеждат броя на компаниите, разработващи водещите полупроводникови технологии, до три - Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC), южнокорейската Samsung Electronics Co. и американската Intel Corp.

Китай влива 143 млрд. долара в производството на чиповеПекин планира да пусне един от най-големите си пакети от фискални стимули под формата на субсидии и данъчни кредити за подпомагане на производството на полупроводници и за изследователски дейности

На война като на война

Ако доскоро конкуренцията в производството на полупроводници се вихреше основно между корпоративните гиганти, то в момента в надпреварата се включват самите правителства от различни региони, посочва Bloomberg и добавя, че тези критични технологични елементи „са най-малките и същевременно най-взискателни продукти, произвеждани някога“.

Това води до сериозно стесняване на пазара и, както вече стана ясно, в световен мащаб се разчита на няколко компании - зависимост, която показа разрушителния си потенциал по време на пандемията и превърна достъпа до чипове в геополитическо оръжие. В резултат на това САЩ ограничиха износа за Китай, за да задържат възхода на основния си икономически конкурент. По този начин Вашингтон иска да сведе до минимум възможността Пекин да развива възможности, които биха могли да се превърнат във военна заплаха, като суперкомпютри и изкуствен интелект.

Едновременно с това бяха отпуснати десетки милиарди долари за разширяване на производството през следващите години. Китайските производители на чипове все още зависят до голяма степен от американски технологии и САЩ видимо иска това да си остане така, като едновременно контролира напълно достъпа.

Европа също се включи в световната надпревара за намаляване на концентрацията на производство в Източна Азия. Представители на Европейския съюз ухажват TSMC и други производители на чипове, за да постигнат целта за удвояване на производството в блока до 20% от световното до 2030 г. Intel вече дори пое ангажимент да построи завод в Германия, припомня още Bloomberg.