Две европейски сделки на пазара на чипове се сблъскаха с проблеми заради свързаност с Китай, което е знак за разпространяващата се загриженост сред западните държави по отношение на потенциалния китайски контрол върху критична инфраструктура, акцентира CNN.

Миналата седмица новият собственик на най-големия британски производител на чипове получи нареждане да прекрати сделката по придобиване, само няколко дни след като друга продажба на завод за чипове беше блокирана в Германия. И двете сделки са преустановени заради опасения за националната сигурност и включват придобивания от китайски компании.

Британското правителство нареди на Nexperia, нидерландско дъщерно дружество на регистрирания в Шанхай производител на полупроводници Wingtech, да продаде поне 86% от своя дял в Newport Wafer Fab, повече от година след като тя пое контрола над производството. Това доведе до протест на служителите, според които ако това се случи, ще изложи на риск близо 600 работни места.

В Германия Министерството на икономиката забрани на Elmos Semiconductor, производител на чипове за автомобилната индустрия, да продаде фабриката си в град Дортмунд на Silex, шведско дъщерно дружество на китайската Sai Microelectronics.

Държавите от ЕС одобриха плана за силна европейска индустрия за чиповеЦелта е до 2030 г. да се удвои глобалният пазарен дял на играчите от региона до 20 %

Тези новини очертават нарастващото напрежение между САЩ и Китай на терена на полупроводниците. Двете проблемни сделки илюстрират и как това противопоставяне увеличава натискът върху Европа, тъй като законодателите все по-често трябва да държат китайския бизнес извън ключовите сектори.

Нови огнища на напрежение

Според правни експерти, цитирани от CNN, двете решения са знакови, тъй като първоначално всяка от сделките фактически е била смятана за законна.

Според Иън Джайлс, ръководител на отдела за антитръстови мерки и конкуренция за Европа, Близкия изток и Азия в Norton Rose, случаят с Newport Wafer е "първото завършено придобиване", което трябва да бъде разтрогнато съгласно Закона за националната сигурност и инвестициите на Обединеното кралство, който влезе в сила през януари.

От Nexperia заявиха, че са "шокирани" от решението и че "правителството на Обединеното кралство е избрало да не влезе в смислен диалог и дори не е посетило обекта в Нюпорт".

Случаят с Elmos Semiconductor е подобен. Първоначално германските власти посочват, че ще издадат условно одобрение и дори споделят проект за одобрение след интензивен процес на разглеждане, продължил около 10 месеца, се казва в изявление на компанията след съдебното разпореждане.

Politico: Търговска война заплашва да засенчи срещата на върха ЕС-САЩНазрява трансатлантическият търговски спор, свързан със субсидиите за американците, за да купуват произведени в САЩ автомобили

Цитиран от CNN, Александър Рин, базиран в Мюнхен ръководител на европейската антитръстова практика на международната правна фирма Milbank, коментира, че е възможно регулаторите да са били загрижени за изтичането на техническо ноу-хау,.

"Elmos е известна с това, че произвежда чипове за автомобилния сектор, който е основната индустрия на Германия и гордостта на страната", казва той.

Разрастващ се дебат

Чиповете са нарастващ източник на напрежение между САЩ и Китай. Вашингтон обяви недостига на полупроводници за проблем на националната сигурност и подчерта важността на запазването на конкурентоспособността на страната в областта на модерните технологии. Това доведе до въвеждане на забрана за износ на високопроизводителни чипове към Китай за водещи производители като Nvidia и AMD.

Два месеца по-късно администрацията на Байдън представи широкообхватен план за контрол върху износа, който ограничи включително възможността американски граждани или притежатели на „зелена карта“ от САЩ да оказват подкрепа за разработването или производството на чипове в Китай.

Не на последно място, в понеделник генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова Запада "да не създава нови зависимости" от Китай. Говорейки на парламентарната асамблея на Алианса в Мадрид, Столтенберг заяви, че се наблюдават "нарастващи китайски усилия" за контролиране на западната критична инфраструктура, вериги за доставки и ключови промишлени сектори.

Ако двете засегнати компании решат да заведат дела заради преустановяването на техните придобивания, това със сигурност ще се превърне в битка, проточваща се с години. Както Великобритания, така и Германия наскоро добавиха нови правила към своите законодателства, които разширяват правителствения надзор върху подобни решения, което прави резултатите от евентуално дело още по-трудно предвидими. Промяна в правилата за преките чуждестранни инвестиции в Германия от 2020 г., например, постановява, че правителството може да се намесва в бъдещи сделки, "ако има вероятност за нарушаване на обществения ред и сигурност".