Индия акцентира върху производството на чипове и показва амбиция да се нареди до първенците в сферата. Според Закона за науката, подписан от американския президент Джо Байдън, всяка държава, която прави нови открития, ще получи финансова помощ.

Америка вече е изтеглила 50 милиарда долара допълнителни инвестиции в Америка, дори когато Китай и Тайван са ограничени. Кризата се задълбочи, особено след посещението на Нанси Пелоси, говорител на Камарата на представителите на САЩ.

Визитата ясно показа как Западът се дистанцира от Китай по отношение на статута на Тайван, което означава, че геополитиката около острова се очаква да затрудни доставките допълнително, анализира Еconomictimes.

Пазарът на чипове се предвижда да започне да расте с много по-бавни темпове тази година. Според анализаторите предлагането ще се нормализира през 2023 г., след като започнаха проблемите с логистиката от Китай покрай пандемията.

Индия възроди десетгодишната си програма за стимулиране на производителите на чипове, като предложи 10 милиарда долара за сектора. Въпросните чипове ще бъдат използвани в производството на смартфони и други дигитални устройства.

Три са големите претенденти за паричната помощ - ISMC Analog, IGSS Ventures или Vedanta-Foxconn. Правителството е поискало допълнителна информация, свързана с консорциумите, касаеща технологичните характеристики, човешките ресурси и степента на поет риск.

Собственик на Tesla си имплантира чип, за да я отключва с ръка Чипът е мултифункционален и с него в бъдеще ще могат да бъдат правени трансакции

Индия смята да ускори процеса, тъй като всеки един от предложените проекти е касае милиарди долари.

“Правителството е напълно наясно със значението на стимулите, които формират над 50% от разходите по проекта. 10 милиарда долара не е никак малка сума и е редно всеки един детайл да бъде разгледан обстойно”, казва съоснователят на HCL Аджай Чоудхри.