Куба обяви, че ще допусне чуждестранни инвеститори в сектора на търговията за първи път от 60 години насам. Този ход е голяма промяна за комунистическото правителство на островната държава и преобръща политиката на Фидел Кастро от 60-те години за национализация на частния бизнес, съобщава BBC.

Причината е, че Куба е изправена пред най-тежката икономическа криза от десетилетия, с нарастващи цени и обществено недоволство.

Мярката има за цел да се справи с недостига на основни стоки, като храна и лекарства, но няма да се простира до пълно отваряне на търговията. Правителството обяви, че чуждестранните инвеститори ще могат да притежават изцяло или частично базирани в Куба търговци на едро.

Търговията на дребно обаче няма да бъде отворена за международни инвеститори без проверка, тъй като „държавният пазар трябва да преобладава“, каза министърът на външната търговия Бетси Диас Веласкес.

Министърът на икономиката на Куба Алехандро Гил заяви, че този ход ще позволи разширяване и диверсификация на доставките за населението и ще допринесе за възстановяването на местната индустрия.

През 1969 г. Фидел Кастро национализира кубинската частна индустрия за търговия на едро и дребно. Новият законопроект за чуждестранни инвестиции обаче признава, че централизираното управление не може да разреши проблема с недостига на основни стоки без инвестиции от чужбина.

Според новата политика бизнесите, които са базирани в Куба от няколко години, ще бъдат приоритетни. Правителствени служители казаха, че ще дадат предимство на сделките с фирми, продаващи зелени енергийни технологии и оборудване, които биха могли да стимулират местното производство. Той добави, че на първо време няма да има пазарна конкуренция.

Почина последният ръководител на КГБТой попада в заглавията на вестниците с жеста на добра воля, при който предава на Съединените щати чанта, пълна с подслушвателни устройства, и набор от планове, показващи как КГБ е подслушвал посолството на САЩ в Москва


Кореспондентът на BBC за Централна Америка и Куба Уил Грант казва, че този ход е нещо, на което твърдолинейните партийни функционери се противопоставят от години и успехът му в никакъв случай не е гарантиран. Освен това строго контролираната от държавата търговска среда на Куба не я прави привлекателна опция за повечето инвеститори.

Някои магазини в страната трябваше да въведат дажби и купони, за да гарантират, че потребителите имат достъп до основни артикули, като олио за готвене.

Хиляди хора изразиха гнева си от високите цени и недостига на храна и лекарства на протести в цялата страна. Неразрешените публични събирания обаче са незаконни в Куба и в резултат на това много от демонстрантите бяха арестувани.

Пандемията от COVID-19, по-ниските субсидии от Венецуела и строгите ограничения и санкции на бившия американски президент Доналд Тръмп на острова допринесоха за икономическите проблеми.

През май тази година САЩ се съгласиха да облекчат санкциите срещу Куба от ерата на Тръмп. Съгласно новите мерки, одобрени от администрацията на Байдън, ограниченията за пътуване и размера на паричните суми, които кубинските емигранти в САЩ могат да изпращат на семействата си в Куба, бяха облекчени.