Все по-голям брой държави се приближават към авторитарна форма на управление, докато броят на утвърдените демокрации, които са поставени под заплаха, никога не е бил толкова голям, обявиха днес от Международния институт за демокрация и електорална помощ (IDEA).

Основните причини за това са популистките политики, използването на пандемичните ограничения около COVID-19 за заглушаване на критиците, тенденцията някои страни да копират антидемократичното поведение на други и дезинформацията, използвана за разделението на обществата, се казва в доклада на базираната в Стокхолм организация.

"Повече държави от когато и да било страдат от 'подкопаване на демокрацията'," се казва в проучването на IDEA за 2021 г., цитирано от Ройтерс.

"Броят на държавите, които отчитат 'отстъпление по отношение на демокрацията', никога не е бил толкова голям," се казва в доклада, който визира регресивното развитие в сфери, като контрола на управлението и независимостта на съдебната система, както и свободата на медиите и човешките права.

Най-драматичното е положението тази година в Афганистан, където властта беше завзета от аалибаните през август. Превратът в Мианма през февруари отбеляза срива на една крехка демокрация. Други примери са Мали, където имаше два преврата от 2020 г. и Тунис, където президентът разпусна парламента и прие извънредни пълномощия.

27-те най-бедни страни в светаАфрика е рекордьор

В големи демокрации, като Бразилия и САЩ, президентите оспорваха валидността на изборните резултати, а в Индия имаше преследване на групи от хора, които критикуват политиката на правителството.

Унгария, Полша, Словения и Сърбия са европейските държави с най-голямо отстъпление от демокрацията. Турция пък отчита един от най-големите упадъци в периода 2010 – 2020 г.

"Всъщност, 70% от световното население в момента живее или под недемократичен режим или в страни, които отчитат отстъпление по отношение на демокрацията," се казва в доклада.

Пандемията от COVID-19 доведе до засилване на авторитарното поведение от страна на някои правителства. Според проучването няма доказателства, че авторитарните режими се справят по-добре в борбата с пандемията, както твърдят държавните медии в Китай.

"Пандемията предоставя допълнителни инструменти и оправдание за репресивни тактики и заглушаване на несъгласието в най-разнообразни държави, като Беларус, Куба, Мианма, Никарагуа и Венецуела," се посочва в доклада.