Coca-Cola е огромен международен бизнес конгломерат.

Основана преди 130 години - през 1892 г., служителите на компанията в момента са близо 80 000.

За да работят безпроблемно, не е изненада, че трябва да спазват доста правила — някои от тях определено странни.

Компанията има редица политики, които варират от объркващи до забавни, както и няколко, които са доста сурови. Но с годишни приходи от около 38.6 милиарда щатски долара, малко вероятно е тя да направи някакви големи промени в политиката си скоро.

Ето осем странни правила, които служителите на Coca-Cola трябва да спазват:

Строго им е забранено да пият Pepsi

Всъщност, на служителите на Coca-Cola е забранено да пият каквито и да било напитки на конкуренти, докато са на работа. Според работник политиката гласи: „След като бъдете наети, вие, всъщност, подписвате споразумение, в което се посочва, че няма да купувате или консумирате НИКАКВИ продукти на конкуренти или ще бъдете освободен“.

Трябва да спазват кодекс на поведение

Служителите на Coca-Cola са длъжни да спазват дългия Кодекс за бизнес поведение на компанията. Част от него гласи: „Няма значение къде работите или какво правите за компанията – вие носите отговорност да преценявате добре и да следвате нашия Кодекс. Това включва всеки служител на пълно или непълно работно време на всяко ниво на компанията, чак до изпълнителния директор".

Има строга политика за присъствие

Очакванията към служителите на Coca-Cola са да бъдат на работа навреме за всяка своя смяна, а ако отсъстват без поне 48 часа предварително уведомяване, ще бъдат санкционирани.

Според бивш служител на Coca-Cola „Те имат строга политика за присъствие. НЯМА болнични дни без неустойка, ако не им дадете 48-часово предизвестие“. Кой да знае 48 часа предварително, че ще се разболее от грип?

Служителите не трябва да говорят с медиите

Бивш служител на Coca-Cola казва, че на работниците „не е позволено да бъдат цитирани в никакви медии“. И това важи не само по отношение на говоренето за Coca-Cola - дори ако „не сте асоцииран с Coca-Cola от интервю или изявление в медиите“.

Служителите трябва да докладват един за друг

Според официален документ за политика на Coca-Cola Company: „Ако някой узнае за някаква дейност, ситуация или поведение, които биха могли да компрометират физическото или психическото благополучие на друго лице, той трябва незабавно да предприеме действия и да гарантира, че засегнатото лице и другите участващи са наясно и трябва незабавно да докладва за това на член на управленския екип."

Кражбата на фирмени тайни ще се преследва агресивно

На повечето работни места грешка може да доведе до загуба на работата, но в Coca-Cola това може да коства свободата ви. Доказателството е от началото на 2000-те, когато бивш секретар на Coca-Cola беше осъден на осем години затвор за опит да открадне търговски тайни с планове да ги продаде на главния съперник на компанията - Pepsi.

В две държави Coca-Cola не може да прави бизнес

Според Асошиейтед прес има две нации на земята, с които Coca-Cola официално забранява да се прави бизнес. Това са Северна Корея и Куба - единствените две държави, в които политиката на компанията забранява операциите и продажбите. Въпреки че и в двете може да се намери много фалшива кока-кола.