Испания започна своята надпревара за развитие на 6G мрежи. В държавния бюлетин в четвъртък бяха публикувани условията за достъп до помощта от 116 милиона евро за изследователски проекти. Правителството се надява, че 6G връзката ще бъде достъпна през 2030 г.

Внедряването на 5G технологията не означава просто технологична промяна в мобилните телефонни мрежи, както се е случвало в миналото с други технологични еволюции като тази от 3G към 4G стандарта, но в този случай ще има много по-голямо въздействие, се казва още в бюлетина.

Испания иска с 6G връзката да увеличи скоростта на предаване на данни на безжичните мрежи и да намали присъствието на 5G . Нейната мисия е да консолидира напредъка, постигнат от предшественика й, като по този начин даде път на разширената реалност (XR), мобилните холограми и автоматизацията в реално време.

Подобрение се очаква да има и по отношение на облачните услуги и изкуствения интелект.

България е най-опасната страна в Европа по отношение на киберсигурносттаСтраната ни също така се нарежда на пето място в света в тази негативна класация

Помощта от 116 млн. евро ще се разпредели между две програми: 6G - финансиране на изследователски инфраструктури за придобиване на оборудване, и 5G - за връзка между двете технологии, пише 20minutos.

Въпреки че в момента 5G мрежите не са достъпни в цяла Испания, правителството се надява, че 2030-а ще е годината, в която ще започне да внедрява 6G. На този етап знаем, че Южна Корея си е поставила по-амбициозна цел - от 2028 г. Германия и Франция също активно инвестират в изследователски проекти за 6G.