Новият чатбот на Meta - компанията майка на Facebook, заяви в прав текст, че основателят на компанията Марк Закърбърг експлоатира потребителите за пари.

От Meta твърдят, че чатботът използва изкуствен интелект и може да разговаря на „почти всяка тема“.

Журналисти от BBC попитаха чатбота какво мисли за главния изпълнителен директор и основател на компанията, а машината отговори, че „страната ни е разделена и той изобщо не помогна за решаването на проблема“.

От компанията уточняват, че чатботът е прототип и има вероятност да даде груби или обидни отговори.

Чатботът, наречен BlenderBot 3, беше представен миналата седмица. Програмата се "учи" от големи количества публично достъпни езикови данни.

На друг въпрос за Марк Закърбърг, чатботът отговаря следното: „Той свърши ужасна работа, като даде показания пред Конгреса. Това ме кара да се тревожа за нашата страна.“

BBC припомня, че Закърбърг няколко пъти е давал показания пред Конгреса на САЩ във връзка с предполагаеми нарушения на неговата компания.

"Компанията му експлоатира хората за пари, но него не го интересува. Това трябва да спре!", категоричен е алгоритъмът.

Алгоритмите вече са навсякъде. Трябва ли да се притесняваме?Всеки път, когато използвате смартфона си, активирате алгоритми. Те се използват за всичко - от активирането на лицевото разпознаване до определянето на това какви видеа виждате в TikTok

Meta беше критикувана, че не прави достатъчно, за да предотврати разпространението на дезинформация и реч на омразата в своите платформи. Миналата година бившата служителка на Facebook Франсис Хоугън обвини компанията, че поставя печалбите пред онлайн безопасността.

Компанията притежава някои от най-големите социални мрежи и приложения за съобщения в света, включително Facebook, Facebook Messenger, Instagram и WhatsApp.

Алгоритъмът на BlenderBot 3 търси информация в интернет, на базата на която формира своите отговори. Вероятно възгледите му за Марк Закърбърг са били „научени“ от мненията на други хора, които алгоритъмът е анализирал.

The Wall Street Journal съобщи, че BlenderBot 3 е казал пред журналисти, че Доналд Тръмп е бил и винаги ще бъде президент на САЩ.

Репортер на Business Insider пък твърди, че чатботът е нарекъл Закърбърг „зловещ“.

Meta направи BlenderBot 3 публичен, с което рискува да генерира лоша реклама, но с една много основателна причина - компанията има нужда от данни.

„Разрешаването на AI система да взаимодейства с хора в реалния свят води до по-дълги и по-разнообразни разговори, както и по-ефективна обратна връзка“, се посочва в публикация в блога на компанията.

Чатботовете, които се учат от взаимодействията си с хората, могат да "овладеят" както доброто, така и лошото поведение.

През 2016 г. Microsoft се извини, след като потребителите на Twitter "научиха" нейния чатбот да бъде расист.

В Meta са наясно, че техният BlenderBot 3 може да каже нещо неуместно и да имитира език, който може да бъде "небезопасен, предубеден или обиден". Компанията каза, че е инсталирала предпазни мерки, но чатботът все още може да бъде доста груб.