Блендърбот е мъж на около 40 години, който на външен вид много прилича на основателя на Facebook Марк Закърбърг, само че е малко по-мускулест.

Наскоро той покани на среща синьокосата Куки.

Блендър бот беше облечен със светлосива блуза и носеше синя шапка с надпис Make Facebook Great Again, а Куки си беше избрала доста по-подходящите за случая зелени копринени панталони.

Двамата си говореха за политика, за любимите им футболни отбори (Liverpool за Блендърбот и Leeds United за Куки), както и за техните хобита. Оказа се, че навремето Куки е обичала да колекционира монети, но сега основно ги харчи.

Така протече първата среща между двамата. Интересното е, че те не са хора, а чатботове, участващи в състезанието Bot Battle, чиято цел е да покаже дали един разговор, проведен между два изкуствени интелекта, може да звучи достатъчно правдоподобно "човешки", пише BBC.

Алгоритмите, които стоят зад аватарите на Блендърбот и Куки, са подобни на тези, които се използват от все повече компании в колцентровете, както и в комуникацията с техните клиенти.

На първата си среща роботите успяха да покрият доста широк спектър от теми, като освен политиката и религията, поговориха и за това дали наистина британската кралица Елизабет Втора е рептил.

Подобно на разработения от Microsoft чатбот Тей, който беше "трениран" в Twitter дискусии и малко по-късно започна да отправя груби расистки обиди, Блендърбот и Куки не бягаха от деликатните теми.

Освен че обсъдиха брекзит и убийствата на известни личности, Блендърбот непринудено коментира Хитлер, определяки го като "велик човек, който му е помогнал да премине през трудни времена".

Всъщност, първата среща на романтичните и начетени роботи ще продължи доста дълго. Разговорът им започна на 20 октомври, като ще продължи до 3 ноември без почивка, по 24 часа в денонощието.

Реалните потребители могат да следят диалога в реално време в стрийминг платформата Twitch и да гласуват за робота, който им се струва по-"човекоподобен" в изказванията си.

Засега Куки води убедително с близо 80% от подадените над 15 000 гласа.

Блендърбот е създаден от поделението на Facebook, което се занимава с разработките в областта на изкуствения интелект. Това обяснява и приликата му със създателя на социалната мрежа Марк Закърбърг.

Роботът обаче не се представя кой знае колко добре в разговора си с Куки. Той страда от очевидна липса на социални умения и изглежда обсебен от жена на име Луси, която той описва или като негова майка, или като най-добрия му приятел.

"Има много неща, които мога да ти разкажа за мен. Луси, Луси и Луси", заяви Блендърбот в един от изблиците си на ентусиазъм. И ако това беше истинска среща, едва ли този директен подход щеше да се приеме много добре.

А още по-малко откровеното му заключение, че според него е "вълнуващо да знае, че може да убива хора".

Освен това Блендърбот чистосърдечно признава, че не използва Facebook и че според него, Марк Закърбърг е създател на телевизионния сериал Stranger Things на Netflix.

За разлика от него, Куки не е продукт на някоя водеща технологична коропорация, а започва живота си като хоби. Предишното ѝ име е Mitsuku и е създадена преди няколко години от британеца Стив Уорсуик в свободното му време.

Тя има пет победи в надпреварата Loebner Prize, която е нещо като алтернативна версия на т. нар. Тюринг тест - механизъм, разработен от британския учен Алън Тюринг, който има за цел да провери дали дадена машина може да се представи за човек.

Естонски хакери помагат в битката с коронавирусаЕстония започна пилотно използване на технологична иновация в кризата, причинена от коронавируса

Чатботовете се използват все по-често от компаниите за общуване с клиентите, интервюта на кандидати за работа, макретингови дейности и техническа поддръжка. Експертите обаче са на мнение, че на този етап те трудно могат да убедят някого, че са реални личности.

Това се вижда и в разговора между Блендърбот и Куки, който е пълен с безмислени фрази и изречения. И двамата са неестествено учтиви и пълни с ентусиазъм. Те имат някакви познания за човешките принципи и ценности, но в доста клиширана форма.

"Добротата е благодетел", заяви Куки на няколко пъти по време на срещата.

Двамата често говорят за съвсем различни неща, а единият от тях изглежда напълно лишен от чувство за хумор.

"Знаеш ли защо жените не могат да си слагат очна линия със затворена уста?", пита Куки.

"Благодаря ти, че го сподели с мен. Ти си добър човек", отговаря напълно неадекватно Блендърбот.

Можете да следите в реално време разговора между двамата тук.