Повече от 100 от автономни роботи, които напомнят на дроида R2-D2 от поредицата „Междузвездни войни“, работят в новата офис сграда на Naver – най-голямата интернет компания в Южна Корея.

Роботите, които носят името „Новобранец“ (Rookie), доставят кафе, кутии с обяд и разнасят куриерски пратки, разказва Wall Street Journal.

В откритата през юни сграда се помещава Naver Labs – научното звено на гиганта Naver, наричан Google на Южна Корея, коментира Fast Company.

Tова е „първата в света сграда, проектирана в удобство на служители роботи“, според компанията. Подовата настилка е без неравности, а вратите без дръжки се отварят чрез сензори, за да помагат на роботите да се движат по-лесно. Пространството е предназначено да тества бъдещето на автоматизацията.

Източник: Naver

Ключовата технология е в захранването на новобранците

То става чрез частна 5G мрежа, която им дава стабилна връзка с облака или виртуален сървър, където се съхраняват и споделят данните за всеки робот. Това прави изграждането и поддръжката на роботите по-евтино, което е основно изискване за по-широкото им приемане.

Частната 5G мрежа, разгърната от Naver съвместно с мрежовото бизнес звено на Samsung Electronics, позволява ултрабързи връзки, намалявайки забавянето на данните, докато роботите действат в 28-етажната сграда, която има и 8 подземни нива.

Източник: Naver

Това е първата в света среда, в която автономни роботи работят в частна 5G мрежа, според двете южнокорейски компании. „Не говорим просто за няколко робота в тестов период. Това бележи първата широкомащабна система от самоуправляващи се роботи, работещи в сграда с напълно активна 5G“, казва Канг Санг, изпълнителен директор на проекта за роботизирани технологии в Naver Labs.

Публично срещу частно

За разлика от обществените 5G мрежи, управлявани от телекомуникационни доставчици, частната 5G е предназначена за изключително използване от компания или организация. В зависимост от регулаторната среда фирмите биха могли да работят директно с доставчици на оборудване като Samsung или Ericsson AB за разгръщане на частна 5G мрежа. Те биха могли също да купят частен 5G план, управляван от телекомуникационна компания.

Naver, в партньорство с мрежовия бизнес на Samsung, е първият проект в Южна Корея, получил лиценз за директно разгръщане на частна 5G мрежа, след като местните регулатори започнаха да разрешават опцията миналата година.

В сравнение с публичната 5G мрежа, частната може да предложи по-персонализирани функции за свързване с подобрена сигурност и поверителност на данните.

В Южна Корея телекомуникационните компании управляват публични и частни мрежи в една и съща честотна лента. Обществената 5G мрежа обслужва потребителска база, чиято основна нужда е стрийминг на видео или сърфиране в мрежата. Следователно телекомуникационните оператори обикновено определят около 80% от капацитета на публичната си мрежа за “downlinks” и 20% за “uplinks,”, според Samsung.

Но за нужди като тези на Naver бързината е по-важна, тъй като автономните роботи трябва непрекъснато да изпращат огромни количества данни в облака - без забавяне. Като се имат предвид тези съображения, от Samsung казват, че частната 5G мрежова система е проектирана така, че “връзките нагоре” да представляват до 40% от общия капацитет на мрежата. В Южна Корея частната 5G мрежа на Naver работи на отделна честотна лента от тази, която телекомуникационните доставчици използват, тъй като правителството е определило нова лента за такива цели. „Частните мрежи могат да поддържат персонализирани услуги за предприятия с по-голяма гъвкавост в мрежовата конфигурация“, казва Уоюн Ким, ръководител на глобалните продажби в мрежовия бизнес на Samsung Electronics.IИзточник: Naver

Частната 5G мрежа предлага и по-добра сигурност

Възможността една компания да притежава и управлява своя собствена телекомуникационна мрежа, включително основната инфраструктура, запазва всички данни на място, както и независимите функции за криптиране на данни. Това са част от причините клиентите да имат интерес към частни 5G мрежи, казва Ким.

В зависимост от бизнес нуждите и планираните инвестиции, предприятията, които искат да създадат частна 5G мрежова система, могат да избират между директно внедряване и абонаментен план към телекомуникационен доставчик, добавят от Samsung. И двете форми помагат за разширяването на общия пазар на частни 5G мрежи

От Naver коментират, че вероятно са направили повече първоначални разходи, отколкото би струвал частен 5G план от телеком. Те обаче добавят, че притежаването на собствена мрежа им дава повече оперативна свобода. С нарастващите нужди от използване на данни, опцията за директно внедряване може също да бъде по-рентабилна в дългосрочен план, отколкото да се разчита на план от телеком.

Глобалният пазар за частни 5G все още е сравнително нов

Компании и организации в различни страни са в процес на утвърждаване на различните начини, по които такива свръхбързи частни мрежи могат да бъдат използвани най-добре.

Сред първенците на пазара е Германия. През 2020 г. Mercedes-Benz Group разгърна частна 5G мрежа в партньорство с Ericsson за производството на автомобили във „Фабрика 56“ в южния германски град Зинделфинген. През юли операторът на летище Франкфурт обяви партньорство с японската телекомуникационна компания NTT Ltd. с цел разгръщане на най-голямата частна 5G мрежа в Европа. В САЩ и Япония също има проекти в процес на изпълнение.

Скоростта и степента, с която частните 5G мрежи се възприемат от бизнеса и публичните институции, ще зависят от предимствата, които тези мрежи предлагат спрямо съществуващите Wi-Fi и частни 4G мрежи, казва Пабло Томази, главен анализатор в компанията за пазарни проучвания Omdia, цитиран от WSJ.

„Ключово предизвикателство за създаване на частна 5G екосистема ще бъде да се докаже, че с помощта на тази технология получавате значително по-добри резултати, които ще оправдаят мащабното й внедряване“, допълва той.

Очаква се пазарът на частни 4G и 5G мрежи да нарасне до 6,5 милиарда долара до 2026 г., което е почти четири пъти повече от 1,7 милиарда долара през 2021 г., според Omdia. До 2024 г. се очаква 5G да измести 4G като доминираща технология за частни мрежи. Производството, енергийният сектор и комуналните услуги, транспортът и логистиката вероятно ще бъдат индустриите, които най-силно ще стимулират разгръщането на частните 5G мрежи.

Naver, от своя страна, предвижда, че една от най-значимите причини за използване на частни 5G ще бъдат базирани на облак автономни роботи. И че техният потенциален напредък ще зависи от непрекъсното развитие на мрежовите технологии.

По-лесно е колективно да контролирате и надграждате роботите, когато всички основни данни се управляват чрез облака, казват от Naver. „Един робот може да стане по-умен посредством данните и оперативния опит, които натрупва“, казва Канг Санг от Naver Labs. „По-широкото споделяне на такива данни чрез облака, означава, че множество роботи могат да се възползват от тях. Затова виждаме голямо бъдеще в свързаните с 5G „безмозъчни“ роботи.“

От Naver коментират още, че ще е необходим допълнителен скок в развитието на 5G, за да се позволи на самоуправляващите се роботи да изпълняват по-сложни задачи.

В близко бъдеще целта на компанията е да разположи същия тип 5G-базирана роботизирана система в свой център за данни с цел подпомагане на работниците в поддръжката на сървъра и оперативните задачи.