Приложен изкуствен интелект, устойчиви енергии и потребление, метавселени, Web3. Това са част от най-значимите технологични тенденции за компаниите през 2022 г., според анализ на Технологичния съвет на McKinsey, публикуван през септември.

Technology Trends Outlook 2022 показва развитието на 14 тенденции в две тематични групи: „Силициева ера“ (с фокус информационни технологии) и „Инженерно бъдеще“ (с фокус устойчивост), в които попадат както утвърдени, така и нововъзникващи технологии.

Четири показателя участват в идентифицирането и оценката на всяка тенденция:

- Иновации (патенти и резултати от научни изследвания, свързани със съответната технология);

- Интерес (новинарски публикации по темата и търсене в мрежата);

- Размер на инвестиции (потоци на финансиране от капиталовите пазари към компании, свързани с тенденцията);

- Ниво на приемане на технологията от бизнес организациите;

За да оценят импулса на всяка тенденция, анализаторите на McKinsey изследват и кои индустрии са склонни да се възползват най-много от усвояването на всяка от технологиите. С най-широко участие например е Приложният AI, който попада в 18 сектора – от тежка промишленост, през транспорт и логистика, до развлекателната индустрия. Наред с това анализът отбелязва и всички организационни, технически, етични и регулаторни проблеми, които трябва да бъдат решени, преди бизнесът да може да реализира пълния потенциал на всяка технология.

AI има и най-висок резултат и по отношение на напредъка в иновациите от всички 14 тенденции, докато технологиите за Чиста енергия са привлекли най-голям интерес и инвестиции, сочи анализът на McKinsey.


Приложният изкуствен интелект, който е в т.нар. група „Силициева ера“, бележи и най-високо ниво на приемане от компаниите заедно с още две тенденции: Усъвършенствана свързаност (5G/6G, безжични мрежи с ниска мощност, сателити на ниска околоземна орбита) и Облачни изчисления. Тези тенденции анализаторите на McKinsey наричат „зрели“, защото се развиват на базата на доказани технологии, които имат приложение в повече индустрии и това ги поставя по-близо до състояние на масово приемане от бизнеса, коментират анализаторите.

Първенците по инвестиции

Най-много инвестиции, както и най-голям интерес, са привлекли технологиите, свързани с чистите енергии и мобилността – съответно 257 млрд. и 236 млрд. долара. Те попадат във втората група – „Инженерно бъдеще“ – заедно с още три тенденции: Биоинженерство (на трето място по показател иновации), Устойчиво потребление (на седмо място по показател инвестиции), Космически технологии.


Сред генериращите най-голям интерес и на шесто място по привлечени инвестиции е и Web3 – идеята за бъдещ интернет, който децентрализира дигиталната икономика, доминирана в момента от едва няколко компании. Моделът има за цел да даде на потребителите по-голям контрол върху монетизирането на личните им данни и набор от нови дигитални търговски възможности, но има още много предизвикателства за преодоляване. Сред тях са устойчивост срещу сривове в услугите и кибератаки, оперативна съвместимост с корпоративни архитектури, по-добро потребителско изживяване.

Web3 моделът трябва да намери начин да е едновременно независим, полезен, удобен, разбираем и сигурен за потребителите.

По-малко инвестиции са привлекли тенденциите, свързани с Квантовите технологии и с Развитието на следващо поколение софтуер (LCDP и NCDP платформите например). Анализаторите ги определят като нововъзникващи тенденции с голям потенциал за бизнеса. Сред тях са още Индустриализирането на машинното обучение (ML), Zero Trust технологиите в областта на киберсигурността и решенията за потапяне във виртуални светове – добавена (AR), виртуална (VR) и смесена реалност (MR), които пък са на шесто място по отношение на иновациите.

Metaverse бъдеще

Фондове за рисков капитал са предоставили около 4 млрд. долара финансиране на стартиращи компании в областта на AR и VR през 2021 г. – втората по големина сума в света (след 2018 г.). Това предвещава развитието на нови приложения за интерпретиране на физическия свят във виртуален за много индустрии и растеж на глобалния сектор на виртуални технологии с приблизително 20% годишно. Прогнозата е за формиране на пазар от трилиони долари през следващите 10 до 15 години, пишат анализаторите на McKinsey.

Редица фактори определят по-категоричното приемане на metaverse тенденцията от бизнеса. Сред тях е необходимостта от технологичен напредък, като например подобрения в наборите от функции, живот на батерията, тегло и ергономичност на носимите устройства за потапяне в метареалности. Нужни са и по-развити инструменти за създаване на завладяващи преживявания, така че потребителите не просто да участват във виртуалното съдържание като наблюдатели, а наистина да се потопят в него.