Разлютилата се търговска битка между двете най-мощни икономики в света навлезе в нов етап с репресиите на Вашингтон срещу Пекин по отношение на износа на технологии. САЩ предприеха безпрецедентни стъпки за ограничаване на продажбата на модерни компютърни чипове на Китай, ескалирайки усилията за ограничаване на технологичните и военни амбиции на Пекин. Развоят на събитията ще има ефект върху световната икономика, но какъв точно - експертите се опитват да направят прогноза, пише The Guardian.

Една от първите реакции идва от Apple. Американската компания отложи плановете си да използва в продуктите си чипове на китайската Yangtze Memory Technologies. По информация на Nikkei те са били предназначени за производството на айфони, продавани в Китай.

Какво направиха САЩ?

В началото на октомври администрацията на Байдъл наложи контрол върху износа, за да ограничи достъпа на Китай до определени полупроводникови чипове и оборудване за производство на чипове. Забраната изключва доставката на усъвършенствани чипове, ако те се на получили лиценз.

Според новите правила също така на гражданите на САЩ и притежателите на зелена карта им е забранено да работят по определени технологии за китайски компании и организации.

Кои продукти влизат в обхвата на новите правила?

Брейди Уанг, асоцииран директор на Counterpoint Research в Хонконг, ограниченията за износ ще включват компютърни чипове от висок клас, като A100/H100 на NVIDIA и GPU на Intel (Ponte Vecchio).

Правилата, които влязоха в сила незабавно, са разпратени тази година до топ производители като KLA, Lam Research и Applied Materials с искането те веднага да спрат доставките на оборудване до фабрики, произвеждащи модерни логически чипове, които са изцяло притежавани от Китай.

Министерството на търговията на САЩ заяви, че контролът върху износа ограничава способността китайската държава да получава усъвършенствани изчислителни чипове, да разработва и поддържа суперкомпютри и да произвежда усъвършенствани полупроводници.

Какво е суперкомпютър - понятието, с което САЩ наказват КитайС набор от нови правила САЩ целят да забави технологичния и военен напредък на Пекин

Колко сериозни са ограниченията?

Според Бил Бишоп, експерт по китайската политика, забраната на чиповете представлява “мащабна ескалация” на търговското и геополитическо напрежение между САЩ и Китай. В своя бюлетин Sinocism той казва, че тепърва ще се разбере какъв е ефектът от новите ограничения и че мнозина подценяват колко важни са те за веригите за доставка на технологии и за бъдещето развитие на отношенията между САЩ и Китай.

Международната изследователска фирма GlobalData вижда борба за доминация в сферата на изкуствения интелект.

То “е в основата на това, което мнозина наричат ​​петата индустриална революция”, казва Хосеп Бори от GolbalData и допълва, че борбата е за глобалното икономическо лидерство през следващите няколко десетилетия”.

Въпреки че имат още една година, за да се съобразят с ограниченията, производителите на полупроводници в Азия като водещата на пазара тайванска компания TSMC, SK Hynix и Samsung също са застрашени от тях.

Златната ера на глобализацията приключиМинистър на финансите на Сингапур Лорънс Вонг смята, че сме свидетели на фундаментална промяна

Според Клифърд Курц от S&P Global Ratings Клифърд Курц много азиатско-тихоокеански технологични емитенти са способни да поемат финансовия удар през следващите 12 месеца, но не така стоят нещата в дългосрочен план.

Разполага ли Китай с достатъчно вътрешно производство на чипове?

Китай използва повече от три четвърти от полупроводниците, продавани в световен мащаб, но произвежда само около 15% от световното производство. Затова експерти казват, че Китай не може да си осигури незабавна алтернатива на оборудването, което получава от американски доставчици като KLA Corp, Applied Materials и Lam Research.
Boston Consulting Group изчисли през 2021 г., че страната ще се нуждае от поне 1 трилион долара допълнителни първоначални инвестиции, за да изгради напълно „самостоятелни“ местни вериги за доставка на чипове.

Новите ограничения може да насърчат китайските производители на чипове да се опитат да произвеждат усъвършенствани чипове, като използват креативни инженерни решения с по-стари технологии, които не са предмет на санкциите.

Последните ограничения на САЩ значително ще забавят напредналата полупроводникова индустрия на Китай и производните технологии, сред които AI, суперкомпютри, обучение за самостоятелно шофиране и т.н., казва Брейди Уанг от Counterpoint.

Реакцията на Китай

Китайската асоциация на полупроводниковата индустрия се надява правителството на САЩ да отмени решението си и да се върне към преговорите. На тазгодишния конгрес Си Дзинпин не пропусна да подчертае враждебността на чуждестранните конкуренти по пътя към постигането на една от целите на Китай през последното десетилетие - технологичната самодостатъчност.

Експерти са на мнение, че Пекин има твърде малко начини да принуди Вашингтон да се върне на масата на преговорите.

Какво следва?

За министър-председателя на Сингапур Ли Хсиен Лонг конфликтът между САЩ и Китай ще създаде „по-малко стабилен свят“.

„Последният ход на администрацията на Байдън е много сериозен, сигурен съм, че са го обмислили внимателно“, каза той на пресконференция в Австралия, допълвайки, че той може да има широки нежелани последствия.