Акциите на китайските технологични гиганти Alibaba Group и Tencent, както и тези на местните производители на чипове се сринаха, тъй като инвеститорите се опасяват от ефекта на новите американски мерки за контрол на износа на технологии за Китай, свързани с разработването на полупроводници, пише Ройтерс.

Ограничителните мерки са насочени към забавяне на технологичния и военен напредък на Пекин.

В края на миналата седмица, 7 октомври, администрацията на президента Байдън публикува широкообхватен набор от рестрикции върху американския износ, включващи и прекъсване на китайския достъп до определени полупроводникови технологии, произведени с американско оборудване по целия свят.

Експертите от бранша очакват новите правила да имат широко въздействие, забавяйки усилията на Пекин да развие своя собствена производствена база за микрочипове, и да напредне в изследователската дейност, свързана с подобни технологии в сферата на военно-промишления комплекс, изкуствения интелект, центровете за съхранение на данни и други области.

Новите ограничения идват в момент, когато производителите на полупроводници вече са изправени пред големи затруднения, свързани с по-слабо търсене на компютри, смартфони и други електронни устройства след пандемията от коронавирус, и по-ниски приходи за компаниите от сектора.

Най-непосредственото въздействие вероятно ще изпитат китайските производители на чипове, коментират експертите.

Съгласно новите разпоредби американските компании, освен ако нямат съответен лиценз, трябва да спрат да доставят на китайските технологични компании оборудване за производството на усъвършенствани микрочипове – интегрални схеми, с мащаб под 16 нанометра, DRAM чипове (динамична памет с произволен достъп) под 18 нанометра и NAND чипове (флаш памет) с 28 или повече слоя.

Това ще засегне водещите китайски производители на чипове, каквито са Semiconductor Manufacturing International Corporation и Hua Hong Semiconductor.

Акциите на Semiconductor Manufacturing International Corporation изгубиха 3,8% в днешната търговия, а тези на Hua Hong Semiconductor се сринаха с 9,5%.

Според някои експерти от бранша забраната може да засегне и центрове за данни на китайски технологични гиганти. Акциите на компанията за електронна търговия Alibaba и софтуерният разработчик Tencent, които разчитат на центрове за данни, спаднаха съответно с 3,3% и 1,7% в днешната търговска сесия.

Индексът, включващ акции на китайските фирми за полупроводници се срина с близо 6%, а индексът на високотехнологичните дружества на шанхайската борса STAR Market се понижи с 3,6%.

В същото време Китайската комисия за регулиране на ценните книжа даде позволението си на първия взаимен фонд в страната, насочен към най-големите китайски и южнокорейски производители на чипове. Това каза представител на китайската компания за управление на взаимни фондове Huatai-PineBridge Fund Management, поддала заявление за регулаторно одобрение в началото на август.

Борсово търгувания фонд ще инвестира във водещи корейски фирми за полупроводници, сред които Samsung Electronics и SK Hynix.

"Очаква се китайският и корейски полупроводникови сектори да бъдат тясно интегрирани, създавайки синергия", казва от Huatai-PineBridge Fund Management.