Администрацията на американския президент Джо Байдън обяви нови ограничения върху продажбата на Китай на технологии, свързани с полупроводници, съобщи New York Times.

Пакетът от рестрикции, представен от американското министерство на търговията, е предназначен до голяма степен да забави напредъка на китайските военни програми, които използват суперкомпютри за моделиране на ядрени взривове, насочване на хиперзвукови оръжия и създаване на модерни мрежи за наблюдение, пише изданието.

Алън Естевес, заместник-министър на търговията, отговарящ за индустрията и сигурността, казва, че неговата институция работи за предотвратяване на придобиването на чувствителни технологии с военни приложения от китайската армия, разузнавателните служби и службите за сигурност в азиатската страна.

Според експерти от технологичната сфера, новите ограничения налагат най-широкия експортен контрол, въвеждан от десетилетие, подобно на действията на администрацията на Тръмп срещу телекомуникационния гигант Huawei, но с по-широк обхват, тъй като засягат десетки китайски фирми.

Американските компании вече няма да имат право да доставят съвременни компютърни чипове, оборудване за производство на чипове и други подобни продукти в Китай. За да могат да извършват такива доставки, компаниите ще се нуждаят от специален лиценз. Всеки отделен случай ще бъде оценяван индивидуално.

Новите рестрикции ограничават износа на САЩ на авангардни чипове - така наречените графични процесори - които се използват за захранване на приложения, използващи изкуствен интелект. Също така се поставят широки ограничения върху чиповете, предназначени за китайски суперкомпютри. Забраняват се на базирани в САЩ компании, които произвеждат оборудването, използвано за усъвършенствани логически чипове(интегрални схеми) и чипове памет, да го продават в Китай без съответните лицензи.

Друго правило за директни чуждестранни продукти забранява по-широка гама от стоки, произведени извън САЩ, но с американска технология, да бъдат изпращани до 28-те китайски компании, които са поставени в ограничителен "списък с юридически лица", заради опасения за националната сигурност.

Списъкът включва Beijing Sensetime Technology Development, подразделение на голямата китайска компания за изкуствен интелект SenseTime. Включени са също така Dahua Technology, Higon, както и различни лаборатории и изследователски институции, свързани с китайските университети и правителството в Пекин.