Новото американско определение за суперкомпютър може да подскаже докъде ще стигнат ограниченията, които САЩ налагат върху продажбата на технологии от Китай, пише Reuters.

По целия свят полупроводниковата индустрия в петък започна да се бори с широкообхватните ограничения на САЩ върху продажбата на чипове и оборудване за производство на чипове в Китай. Акциите на производителите на оборудване за чипове се понижиха, но експерти от индустрията казаха, че новото американско определение за суперкомпютър може да бъде от решаващо значение за въздействието на новите правила върху Китай.

Какво представлява суперкомпютърът?

Той може да се използван при разработването на ядрени оръжия и други военни технологии. Регулаторите дълго време се мъчат как точно да го дефинират, опитвайки се да догонят непрекъснато напредваща технологична цел.

Новите американски правила определят суперкомпютрите по отношение на изчислителната мощност в определено пространство. Така сега те представляват машини със 100 петафлопа - способност да извършват 100 трилиона операции в секунда в 41 600 кубически фута.

Висши правителствени служители казаха на брифинг за медиите, че намерението им е да се насочат само към най-модерните системи на Китай, които биха могли да представляват заплаха за националната сигурност на Съединените щати, а не към търговска дейност.

Байдън ограничава достъпа на Китай до технологии за производство на чиповеАдминистрацията на американския президент Джо Байдън обяви нови ограничения върху продажбата на Китай на технологии, свързани с полупроводници

Според експерти не е изключено центовете за данни на китайските технологични гиганти, притежавани от Alibaba Group Holding (9988.HK) или ByteDance, собственик на TikTok, скоро да достигнат статут на суперкомпютри въз основа на новата дефиниция, дори ако това не е целта на американските регулатори.

Новото определение е малко вероятно да се промени с подобряването на технологиите в индустрията.

Компаниите „може да се сблъскат със суперкомпютърни ограничения през следващите няколко години“, казва анализаторът от CCS Insight Уейн Лам.
Джак Донгара, професор по компютърни науки, който помага за съставянето на TOP500, която класира най-бързите суперкомпютри в света, казва, че не е съгласен със статичното определение за суперкомпютър.

„Проблемът е, че определението за суперкомпютър ще се промени с времето“, отбелязва той.

Определението за изчислителна мощност на кубичен фут предлага творчески решения. Например, каза един експерт, може да използвате оптични кабели, за да свържете заедно огромна изчислителна мощност в по-голямо пространство.

Това са трите най-бързи суперкомпютри в светаЯпонският суперкомпютър Fugaku отново е най-бързият в света

„Те биха могли да разпространят суперкомпютрите си в по-голямо пространство“, каза експерт по чипове и центрове за данни, който пожела анонимност поради политически обремененото естество на новите правила.

„Средностатистическият архитект на суперкомпютър би казал: „Така не се правят нещата!“ Но невъзможността да го направим по друг начин поражда много креативност и желание да правим нещата по различен начин."

Междувременно тайванските полупроводникови компании дадоха сигнал на САЩ, че ще се съобразят с новите правила, които страната налага. В тях е разписана мярка за преустановяване на използването на определени китайски чипове. Новите правила целят да забави технологичния и военен напредък на Пекин.

Тайван, основен производител на чипове, е дом на Taiwan Semiconductor Manufacturing Co (TSMC) (2330.TW), най-големият в света производител на чипове по договор и основен доставчик на компании, включително Apple Inc (AAPL.O).

В изявление в отговор на съобщението на САЩ Министерството на икономиката на Тайван заяви, че тайванските фирми спазват закона.

„Полупроводниковата индустрия на Тайван отдавна обслужва глобални клиенти и отдава голямо значение на спазването на законите“, се казва в съобщението.