Според нестопанската организация Space Foundation космическата икономика се оценява на 469 милиарда долара през 2021 г. – ръст от 9% спрямо 2020 г., който е най-големия от 2014 г. насам. И това има своето логично обяснение. Въпреки че към днешна дата космическата икономика генерира стойност, основно като дава възможност за осъществяване или подобряване на различни дейности на Земята, анализаторите очакват в бъдеще това да се промени в посока дейности, които се осъществяват изцяло в орбита. Сред тях са обслужване на орбиталната инфраструктура, научноизследователска и развойна дейност и производство.

Въпреки това наличните днес спътникови услуги ще останат важни и биха могли да бъдат от решаващо значение за някои от новите случаи на употреба, обясняват от McKinsey.

От компанията посочват основните аспекти на съвременната космическа икономика и възможностите, които тя ще разкрие пред бизнеса в годините напред.

Космическо настояще – грижа за климата, прехраната и националната сигурност

„От изстрелването на "Спутник 1" през 1957 г. до днес космическата икономика предоставя по-голямата част от стойността си чрез спътникови услуги - комуникации, събиране и анализ на данни и изображения. Спътниците помагат на големите компании да изпълняват множество задачи, включително наблюдение на инвентара си в отдалечени места, незабавна оторизация на транзакции с кредитни карти и международни видеоконференции. Потребителите, от своя страна, използват спътниковата технология винаги, когато онлайн навигационна система определя местоположението им“, обясняват от McKinsey.

Тя има отношение и към решаването на някои от най-големите предизвикателства пред човечеството.

Китай направи първа орбитална смяна на караула на „Небесния дворец“С това започва и работата на втория обитаем пост на човечеството в ниска околоземна орбита

Докато четете тази статия, повече от 160 спътника наблюдават Земята, за да оценят последиците от глобалното затопляне и да открият дейности като незаконна сеч, които биха могли да допринесат за утежняването на проблема. В същото време вече 20 години НАСА използва инструмент, монтиран на спътника Aqua, за наблюдение на промените в околната среда, включително тези, свързани с океанската вода, водните пари, облаците, морския и сухоземния лед и валежите.

Други спътници предоставят информация, която може да помогне на правителствените агенции да предприемат спешни действия при горски пожари, ерозия на крайбрежието и други природни бедствия, свързани с климата.

Сателитите имат важна роля и при продоволствената сигурност. Спътниковите данни все по-често се използват за наблюдение на развитието на културите и потенциалните заплахи за реколтата като засушавания или нашествия на насекоми. Проектът SERVIR, реализиран от НАСА и Американската агенция за международно развитие, използва данни от спътници за изобразяване на Земята и геопространствени технологии, за да помогне на правителствата да се справят с множество проблеми, включително с недостига на храна.

Не на последно място, сателитната технология е основна част от националната сигурност на всяка развита държава. Правителствата по света често работят с компании от частния сектор и използват сателитни изображения и данни, за да получат ценна разузнавателна информация, в това число движението на вражески войски или инсталирането на оръжейни системи.

Последните примери за това са от тази година. След нахлуването на руските войски в Украйна именно спътниковата информация, подавана от НАТО към украинските военни, преобърна не едно сражение.

Но това е само началото. Най-доброто тепърва предстои. Особено за бизнеса.

Разходка в космоса? С тази луксозна капсула е лесно, удобно и безопасно Прозорците със светлоотразително покритие предлагат 360-градусова панорамна гледка

Достъпността на изстрелванията и научното развитие променят играта

Тези възможности на сателитните технологии превърнаха космическата икономика във фокус за хиляди стартиращи и вече наложени компании по цял свят. Инвестициите в сферата постоянно нарастват, което ангажира в нея една немалка част от глобалната научна общност. А това води със себе си експлозивно развитие, което в близките години ще се превърне в основа за създаването на космическата икономика на бъдещето.

На първо място от McKinsey поставят възможността за повече изстрелвания при по-ниски разходи.

„Разходите за изстрелване на тежки ракети в ниска околоземна орбита са намалели от 65 000 долара на килограм на 1 500 долара или с повече от 95%. Компютърното проектиране, триизмерното принтиране и други иновации са допринесли за намаляването на разходите чрез рационализиране на производствения процес и подобряване на веригите за доставки. Появата на нови оператори на търговски изстрелвания, които отдават приоритет на ефективността, също помага“, категорични са анализаторите.

Очаква се настоящите усилия на учените да продължат тази тенденция. Компанията Relativity Space, например, планира да използва триизмерно принтиране, изкуствен интелект и автономна роботика, за да изгради флотилия от нискобюджетни ракети за многократна употреба. Първото изстрелване на подобна ракета е планирано за 2024 г. в Кейп Канаверал, Флорида.

Размерът на самите сателити също е от основно значение, защото води до по-големи печалби. В случая размерът определено има значение.

„Размерът и теглото на спътниците намаляха значително през последните години поради различни постижения, движени предимно от частни компании, като, например, използването на по-леки слънчеви панели и по-ефективни батерии“, посочват от McKinsey.

Тези промени, в съчетание с по-широкото пазарно предлагане на готови за инсталация компоненти, намаляват разходите за строежа на сателити и правят изстрелването и експлоатацията им осъществими за много повече организации. По този начин големите правителствени спътници, някои от които струваха над 1 милиард долара и обикновено са разположени далеч от Земята, малко по малко се заменят от по-малки сателити на частни компании, разположени в „съзвездия“ в ниска орбита (LEO), чиято цена е в рамките на 100 000 долара.Обещанията на космическата индустрия логично водят и до повече инвестиции в сферата. Към момента лъвският пай от тях се пада на НАСА, Министерството на отбраната и разузнавателната общност на САЩ, но комбинацията от по-ниски разходи и по-сложни технологии привлича все повече частни инвеститори. А тази тенденция стимулира иновациите.

„През 2021 г. финансирането от частния сектор в дружества, свързани с космическата индустрия, надхвърли 10 млрд. долара - исторически максимум и около десетократно увеличение за последното десетилетие. Процентът на глобалното финансиране на космическата научноизследователска и развойна дейност, идващ от правителството на САЩ, е намалял от около 70% на около 50 % за същия период“, изчисляват от McKinsey.

Космическо бъдеще – услуги от Космоса до Земята и обратно

Въпреки че услугите от типа Космос-Земя вече имат своята история, научното развитие разкрива много нови бизнес възможности на този пазар. Интернет услугите на отдалечени места са една от тях и много компании, начело със SpaceX вече разработват подобни възможности.

Наземните мрежи често са трудни или нерентабилни за инсталиране в слабо обслужвани извънградски райони. В днешно време този проблем се изостря и придобива социални измерения, тъй като засяга достъпа до комуникации, включително за дистанционно обучение или онлайн медицински консултации. Чрез предоставянето на интернет услуги в подобни райони сателитната свързаност би намалила цифровото неравенство.

Селското стопанство също е индустрия, която може да получи много в близко бъдеще. Космическите дистанционни сензори събират множество данни, включително изображения, информация за климатичните условия и измервания на електромагнитните вълни. Затова и годишното проучване на McKinsey за приемането на цифровите технологии в сферата на селското стопанство показва, че 29% от фермерите, отглеждащи обикновени култури, и 45% от тези, занимаващи се със специализирани култури, вече разчитат на подобни данни или планират да го направят.

Технологиите, в които бизнесът вярва и инвестира Най-важните технологични тенденции за компаниите през 2022 г., според McKinsey

За компаниите за комунални услуги и тези в минния сектор също има добри новини от космическата индустрия. Докато първите могат да използват сателитни данни, за да наблюдават растителността, която потенциално може да пречи на критичната инфраструктура, включително на електропроводите, миннодобивната индустрия получава възможност да подобри производителността на отдалечените си обекти.

Но най-голямата стойност от космическата икономика се очаква да дойде от съвсем нова група услуги. Услугите Космос-Космос.

„Космическата научноизследователска и развойна дейност не е ново приложение, но предприятията извън космическия сектор традиционно не предприемат мащабни проекти в тази област. С по-ниските разходи и по-добрите технологии обаче това може да се промени“, смятат от McKinsey.

Наред с други приложения, фармацевтичните компании, например, биха могли да разработят клетъчни култури за прогнозиране на модели на заболявания. Компаниите за потребителски стоки, на свой ред, биха могли да разработват продукти при високи нива на радиация, състояние, близко до вакуум, и нулева гравитация с цел подобряване на дизайна и производството.

Учени отгледаха за първи път растения в лунна почваУчените са използвали малки проби от лунен прах, събрани по време на мисиите Аполо в периода 1969-1972 г., за да отгледат вид крес

Производителите на козметични продукти също имат какво да вземат от развитието на услугите Космос-Космос по отношение на грижата за кожата, тъй като суровата космическа среда ускорява стареенето.

А какво ще кажете за производство в Космоса? Свръхтежките ракети-носители като Starship на SpaceX могат да улеснят компаниите при създаването на фабрики или производствени предприятия в орбита. Някои компании за полупроводници дори вече проучват потенциала за създаване на чипове в подобни съоръжения. Естественият вакуум в Космоса може потенциално да улесни иновативните техники за тънкослойно нанасяне чрез намаляване или премахване на газовете по време на производството.

И най-важното – развитието на услугите Космос-Космос ще се превърнат в катализатор за по-обстойното проучване на Млечния път. Иновативни форми на изследване на дълбокия Космос, включително мисии до Марс с екипаж, ще станат възможни, ако технологии като ядрените двигатели продължат да се развиват със същите темпове.

„Дейността в повечето от тези области понастоящем е много ограничена, но по-нататъшни технологични подобрения като лазерната комуникация между спътниците и по-добрата обработка на данни в периферните устройства биха могли да я ускорята“, обобщават в заключение от McKinsey.

От Иван Гайдаров