След като стана ясно, че милиардерът Уорън Бъфет, известен с нюха си за печеливши инвестиции, е купил дялове за 4,1 млрд. долара на компанията Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC), акциите на последната скочиха нагоре, съобщи CNN.

В понеделник в декларация до Комисията по ценни книжа и борси на САЩ компанията на Оракула от Омаха Berkshire Hathaway информира, че е придобила около 60 милиона американски депозитарни акции на TSMC през трите месеца, приключващи през септември. Това тласна акциите на TSMC в Тайван с над 8% нагоре.

Към днешна дата компанията предоставя около 90% от супермодерните компютърни чипове в света. Тя е доставчик включително на технологичните гиганти Apple и Qualcomm.

Закупуването на дялове в тайванската компания от страна на Berkshire идва на фона на ескалация на напрежението между Китай и самоуправляващия се демократичен остров. През последите месеци Тайван е изправен пред нарастваща военна агресия от страна на Пекин. Това хвърли светлината на прожекторите върху критичната роля, която той играе в световата индустрия за производство на чипове.

Наричана “свещената планина”, компанията TSMC има стратегическа позиция на пазара. Супер усъвършенстваните полупроводникови чипове, които тя произвежда, са изключително трудни за производство поради високата цена на разработката и необходимото ниво на знания, което означава, че голяма част от производството е концентрирано само в шепа доставчици.

Прозвището й “свещената планина” разкрива колко важна е тя за Тайван. Нейните служители например могат да кандидатстват за освобождаване от военно обучение за резервисти.

Покупката на Уорън Бъфет идва и на фона на напрежение между САЩ и Китай, което расте през последните месеци заради чиповете. Президентът Джо Байдън наложи строг контрол върху продажбата на модерни чипове и оборудване за производство на чипове на китайски компании.

Топ 5 компании в бизнес портфолиото на Уорън БъфетМилиардерът се е зарекъл, че никога няма да се откаже от акциите в една от тях

Berkshire също притежава големи дялове в Apple, Bank of America, Coca-Cola, Chevron и American Express. Това са петте компании, за които Бъфет казва, че никога няма да се откаже от дяловете в тях.