На първата си среща на живо като американски президент с китайския лидер Си Цзинпин Джо Байдън е възразил срещу действията на Пекин по отношение на Тайван. По думите му те са "все по-агресивни и използващи принуда".

Байдън е изразил и опасения за спазването на човешките права от страна на Пекин в Синцзян, Тибет и Хонконг, предава Associated Press, позовавайки се на информация на Белия дом.

На пресконференцията след срещата Байдън отново потвърди ангажимента на САЩ към дългогодишната си политика "Един Китай". Американският президент заяви, че въпреки дрънкането на оръжия в последно време от страна на Китай, той не вярва, че Пекин ще направи опит да нахлуе в Тайван. "Никога не бива да се стига дотам", каза Байдън.

По информация на китайското правителство Си е подчертал, че "въпросът за Тайван е централен за ключовите интереси на Китай и е залегнал в политическата основа на китайско-американските отношения".

Си също така е добавил, че това е първата червена линия в отношенията между САЩ и Китай, която не бива да бъде прекосявана.


Байдън и Си Цзинпин започнаха срещата си с усмивкаОчаква се основните теми на разговор между Си Дзинпин и Джо Байдън да бъдат Тайван, Украйна и ядрените амбиции на Северна Корея - въпроси, които ще дискутират и другите на срещата на върха на Г-20
Срещата между Байдън и Си се проведе в разгара на опитите на големите сили да "управляват" различията си, докато се конкурират за влияние на световната сцена в условия на задълбочаващо се напрежение в икономиката и сигурността.

Байдън заяви пред медиите, че САЩ ще продължат да се "конкурират активно" с Китай, но добави, че не търси конфликт и вярва, че не е задължително да има "нова Студена война с Китай“.

Според съобщението на Белия дом Байдън и Си са се съгласили, че "никога не бива да се води ядрена война" и че тя не може да бъде спечелена. Подчертали са също, че се противопоставят "на използването

на заплахи за употреба на ядрени оръжия в Украйна". Става дума за почти неприкритите заплахи от страна на руски официални лица за използване на ядрени оръжия, направени на фона на неуспехите на продължаващата почти девет месеца руска инвазия в Украйна, коментира AP.

Байдън и Си също така са се договорили да "упълномощят ключови служители" в области на потенциално сътрудничество, включително борбата с климатичните промени и поддържането на световното финансово здраве и продоволствена стабилност. Засега не е ясно дали това означава, че Китай ще се съгласи да бъдат подновени разговорите за климатичните промени, които Пекин замрази в знак на протест срещу визитата в Тайван през август на председателката на американската Камара на представителите Нанси Пелоси.