Германският канцлер Олаф Шолц, който е на посещение в Пекин, призова днес за "повече сътрудничество", но и за "справедливи търговски отношения" с Китай на фона на растящото недоверие на Запада към втората световна сила, съобщиха агенциите.

"Не сме за разделяне на стратегическите интереси на Европа от тези на САЩ, що се отнася до икономическите отношения с Китай. За нас обаче е ясно, че това е свързано със справедливи икономически отношения и с въпроса за реципрочно отваряне в сферата на инвестициите", каза германският канцлер, преди среща с китайския премиер Ли Къцян.

Шолц - първият ръководител на страна от ЕС и Г-7, който посещава Китай след началото на пандемията - разговаря тази сутрин и с президента Си Цзинпин, припомня БТА.

Тази еднодневна визита точно след преизбирането на Си Цзинпин за ръководител на Китайската комунистическа партия се посреща критично не само в Германия, но също така във Франция, Брюксел и Вашингтон, отбелязва АФП.

Малко преди разговора със Си Шолц заяви, че се стреми към "още по-силно развитие" на икономическото сътрудничество с Пекин - въпреки предупрежденията за прекомерна зависимост на Германия от Китай.

"Добре е, че можем да обсъдим тук всички въпроси, включително онези, по които гледните ни точки се различават. Това е целта на обмените", заяви германският канцлер.

Шолц каза на Си, че е добре, че двамата лидери се срещат лично в напрегнато време, когато руската инвазия в Украйна създава проблеми за световния ред, основан на правила, съобщи репортер на Ройтерс, придружаващ делегацията на госта.

Германският канцлер посочи пред журналисти, че е поискал от китайския президент Си Цзинпин да упражни "влиянието си" върху Русия, за да спре тя своята "агресивна война" срещу Украйна.

Китай твърди, че в случая с Украйна заема неутрална позиция, но Западът вижда в нея мълчалива подкрепа на Кремъл.

"Китай и Германия трябва да се уважават взаимно" и "съвместно да дават отпор на намесите" в двустранните им отношения, заяви Си Цзинпин, цитиран от китайската държавна телевизия.

"Надяваме се Германия да продължи позитивната си политика спрямо Китай в името на взаимната полза и на резултати, изгодни и за двете страни", добави той.

Шолц призова от Пекин руския президент Владимир Путин "да не отказва" да продължи споразумението за износ на украинско зърно, изтичащо на 19 ноември.

"Приканвам руския президент да не отказва да продължи зърненото споразумение, изтичащо след няколко дни. Гладът не бива да се превърне в още едно оръжие", каза той.

Шолц също така предупреди Китай да се въздържа от военна интервенция срещу Тайван.

Канцлерът посочи, че Германия ще продължи да се придържа към политиката за един Китай, според която всякакви промени в статуквото могат да стават само "по мирен начин и по взаимно съгласие".

Пекин нееднократно е заплашвал, че може да нахлуе в демократично управляваната островна република, ако тайванците се съпротивляват на мирното "обединение". Комунистическото ръководство на Китай разглежда острова като част от територията на Китай.