Предстоят трудни времена, заяви днес китайският президент Си Цзинпин в речта, с която откри националния конгрес на Китайската комунистическа партия, предават световните агенции.

Речта на китайския лидер продължи по-малко от два часа, отбелязва Ройтерс.

Китай ще ускори изграждането на първокласна армия и ще укрепи възможностите да създава средства за стратегическо възпиране, беше едно от посланията на Си.

В рамките на речта си пред 2300 делегати на конгреса той спомена думи, значещи "сигурност", 73 пъти.

Китайският лидер предупреди, че Китай може да се сблъска с "потенциални опасности" и призова страната да бъде "готова и за най-лошите сценарии".

"Затова трябва да се адаптираме и да бъдем готови да се справяме със силни ветрове, бурни води и опасни бури", каза Си.

Си призова страната да изпълнява указанията на партийното ръководство, за да бъде постигнато възраждането на китайската нация и за да бъде разширен "социализмът с китайски характеристики". Следващите пет години са от ключово значение, каза той.

Във връзка с международните отношения Си Цзинпин предупреди, че съществуват "огромни рискове и предизвикателства". Той изтъкна, че са налице "глобални изменения, каквито не е имало от един век".

Си заяви също така, че политиката на Китай за „нулев ковид“ е необходима и правилна, и че Китай е постигнал огромни успехи както в борбата с разпространението на коронавируса, така и в стремежа си да се развива икономически.

По тайванския въпрос Си изтъкна, че Пекин възприема Тайван като част от Китай и че си запазва правото да използва военна сила, за да постигне единението с Тайван.

"Пълното обединение на родината трябва да бъде постигнато и със сигурност може да бъде постигнато", заяви китайският лидер.

Изявлението на Си, че Китай се противопоставя на независимостта на Тайван провокира бурни овации на делегатите на конгреса, коментира Ройтерс.

Си подчерта още, че китайските власти ще вземат мерки, за да увеличат раждаемостта в Китай. Макар населението на Китай да е 1,4 милиарда души, се очаква раждаемостта тази година да достигне рекордно ниско ниво, твърдя специалисти, занимаващи се с въпросите на демографията.

Китай ще превърне в свой приоритет опазването на околната среда и насърчаването на зелените начини на живот, заяви още китайският президент в речта си.

Си изтъкна, че опазването на природата е част от изграждането на модерна социалистическа държава.

През последните 10 години Китай отбелязва напредък в решаването на проблемите, свързани с околната среда, каза той и обеща "на практика да елиминира" замърсяването на въздуха и водата, и да овладее замърсяването на почвите.

"Защитата на околната среда претърпя исторически, трансформационни и всеобхватно изменения – небесата над родината ни са по-сини, планините са по-зелени, а водата е по-чиста", каза китайският президент. Той поясни, че Китай ще върви поетапно към въглеродната неутралност, като се съобразява с енергийните си ресурси.

Тайван няма да се откаже от суверенитета си и няма да прави компромис по въпросите на свободата и демокрацията Народът на Тайван решително се противопоставя на идеята на Пекин по отношение на Тайван да бъде приложена идеята за "една държава, две системи", се казва в изявление на тайванското президентство, цитирано от Ройтерс. Тайванското президентство заяви това непосредствено след като китайският президент Си Цзинпин заяви в речта, с която откри националния конгрес на Китайската комунистическа партия, че китайският народ е този, който следва да реши тайванския въпрос, и че Китай никога няма да се откаже от правото си да прибегне до сила при решаването на този въпрос. Съхраняването на мира и стабилността в Тайванския проток и региона е обща отговорност на двете страни и да срещаме на бойното поле не е опция, се подчертава в изявлението.