Започващото в петък посещение на германския канцлер Олаф Шолц в Китай разкри опасения сред партньорите от управляващата трипартийна коалиция и представителите на германската промишленост, предаде ДПА.

Посещението на Шолц в Китай ще бъде двудневно от 3 - 4 ноември и ще бъде първото му като канцлер, припомня БТА.

Съюзът на германската индустрия (БДИ) призова Шолц да намали едностранната зависимост от Китай, най-големия търговски партньор на Германия.

Финансовият министър Кристиан Линднер от либералната Свободна демократическа партия, един от по-малките коалиционни партньори на Шолц в управлението, обяви законодателни мерки за ограничаване на китайското влияние.

Пекин се стреми да "създава зависимост и да упражнява влияние", казва Линднер в интервю за изданията от медийната група "Функе". Той има предвид спорното решение, което Шолц подкрепи – да бъде позволено на китайската компания за морски превози "КОСКО" да придобие дял в терминал за корабни контейнери в Хамбург.

Решението бе взето след компромис в кабинета по-рано през седмицата бъдещото участие на китайския гигант да бъде намалено на по-малко от 25% от първоначално планираните 35%.

Омид Нурипур, председателят на Зелените, които са другият коалиционен партньор на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) на Шолц определи съществуващото законодателство за защита на критичната инфраструктура като "пълно с празноти".

Това трябва да се промени спешно, каза той за неделното издание на вестник "Франкфуртер алгемайне". "Нужни са по-бързи действия по този въпрос."

Китай трябва да бъде държан настрана от икономически сектори, важни за сигурността на Германия и Европа, заяви съпредседателят на партията на Шолц ГСДП Ларс Клингбайл.

"Китай не бива да бъде допускан там, където залогът е сигурността и суверенитетът на нашия континент", каза той на конференцията на младежката организация на социалдемократите в западния град Оберхаузен. "Китай няма работа в Европа, що се отнася до цифровата сфера, критичната инфраструктура, що се отнася до изкуствения интелект, данните и квантовите компютри."

ГСДП трябва да заеме и ясна позиция относно нарушенията на човешките права в Китай, каза Клингбайл. "Китай се промени. Ситуацията с човешките права видимо отново се влоши. Социалдемократите не могат да мълчат за това", заяви той.

Председателят на БДИ Зигфрид Русвурм каза, че Германия е зависима от Китай в сферата на минералните ресурси, и отбеляза, че освен от нефт и природен газ тя не поддържа стратегически запаси от останалите ключови суровини.

Германската промишлено-търговска камара (ДИХК) призова за равнопоставеност в търговията между двете страни и посочи, че китайската бюрокрация създава пречки. "Все по-големият протекционизъм от страна на Китай е проблем от гледна точка на германския бизнес", каза изпълнителният директор на ДИХК Мартин Ванслебен.