Корпоративните фалити ще нараснат отчетливо през идната година в международен мащаб, след като отчетоха силен спад по време на пандемията, а след това се възстановиха бавно тази година. Това прогнозира застрахователната компания Allianz Trade в проучване, цитирано от Франс прес.

"След две години на спад предвиждаме общо ускоряване на процеса на фалити на компании", се посочва в доклада, озаглавен "Бизнес рискът се завръща".

Allianz Trade прогнозира увеличение на дефолтите в световен мащаб с около 19% през 2023 г. в сравнение с текущата година спрямо +10% през 2022 г.

Те "вече са реалност", отчита организацията, която подчертава двуцифреното увеличение на процедурите за фалит в Индия, Австралия, Канада, Турция и Австрия през първата половина на 2022 г.

Повишаването на лихвите и на заплатите заради инфлацията са двата фактора, довели до все по-големи трудности за компаниите, най-вече в строителния сектор, транспорта, телекомуникациите и текстилната промишленост.

Растежът на фалитите е доста по-ясно изразен, отколкото по време на пандемията, когато те се поддържаха на изкуствено ниско равнище заради финансовата подкрепа.

Във Франция колективните процедури в търговски съдилища между 1 юли и 30 септември са се увеличили с 69% спрямо лятото на 2021 г. Това сочат наблюденията на специализираната компания Altares, която е отчела сериозно повишение на фалитите това лято, съобщава БТА.

Allianz Trade прогнозира увеличение с 29% на фалитите във Франция през идната година, което означава, че те ще надвишат предпандемичните равнища.

Западна Европа вече регистрира едно от най-високите нива в проучените зони през първите шест месеца на годината с повишение от 24% на дефолтите на годишна основа. В перспектива сметките за електроенергия ще останат основната спирачка за рентабилността, отбелязва застрахователната компания във връзка със скока на разходите за електроенергия и газ след началото на войната в Украйна.

Ситуацията с фалитите в Европа обаче се очертава разнородна, като се очаква увеличение с 10% на обявилите неплатежоспособност компании във Франция и Великобритания през цялата 2022 г., а в Италия броят им да намалее.

Освен Италия, други страни с нисък брой корпоративни фалити са САЩ, Китай и Германия, отбелязва Allianz Trade.