Пакетът от енергийни помощи, изготвен от германското правителство, в размер на 200 милиарда евро ще осигури ограничено облекчение за местния бизнес и е малко вероятно да разубеди компаниите, които вече планират да се преместят мощностите си в по-евтини за производство страни, информира Ройтерс, цитирана от БТА.

Големите промишлени компании могат да преместят производството си другаде, но кризата ще удари по-силно за малките и средни фирми, гръбнака на германската индустрия, сочи проучване на Deutsche Bank.

"За германските малки и средни предприятия (...) адаптирането към новия енергиен свят ще бъде голямо предизвикателство, с което някои компании ще се провалят", алармират експертите. От проучването на банката става ясно още, че заради нарастващите цени на енергията, промишленото производство в Германия ще се свие с 2,5 на сто тази година, и с още 5 на сто през 2023 година. .

Миналия месец германските власти изготвиха пакета от енергийни облекчения, включващ ограничаване на цената на газа и намаляване на налога върху продажби на гориво, за да помогнат на домакинствата и малкия и среден бизнес да се справят с растящите цени.

"Предложеният пакет за енергийни облекчения няма да промени нищо в дневния ред към момента. Все още трябва да намерим алтернативи", каза Мадс Райдър, главен изпълнителен директор на базирания в Бавария производител на порцелан Rosenthal, пред Ройтерс. Компанията, създадена в Германия преди 143 години, обмисля преместване на част от производството си извън Германия, за да намали разходите си. Райдър добави, че планът за ограничаване на цената на газа все още е твърде неясен, за да убеди "Розентал" да преразгледа плановете си.

Друга германска компания, доставчикът на автомобилни части Boegra, базиран близо до Дюселдорф, намали производството си през септември поради нарастващите цени на енергията. Компанията, която вече е изнесла част от производството си в Чехия, сега търси резервен план.

Очаква се по-късно през седмицата германското правителство да разкрие подробности за ценовото ограничение, както и за други аспекти от пакета за енергийна помощ, който трябда да функционира до пролетта на 2024 година.

Високите разходи за труд, наред с други разходи в Германия, карат много компании да преместят части от бизнеса си, или целия си бизнес в по-евтини дестинации, каквито са в нововъзникващи европейски икономики. Други, които не са предприели подобен ход, обмислят такива действия.

Енергийната криза, която доведе до скок на цените на газа, след срива на доставките на руски газ за Европа, постави подобни решения на дневен ред, заяви Ларс Фелд, съветник на германския финансов министър Кристиан Линднер.

"Производителите, които обмислят да се преместят, сега ще изчакат да видят как работи ограничението на цените на енергията. Това е важен психологически тласък, каза още Фелд, след което добави, че не очаква цените да се върнат на нивата си отпреди войната в Украйна.

Германската промишленост е изправена пред сметки за енергия, достигащи до 10 пъти по-голяма сума спрямо тази, която са плащали преди две години. Една от всеки пет инженерни фирми в страната не изключва възможността за преместване на поне част от бизнеса си в чужбина, показа проучване на най-големия германски синдикат "И Ге Метал" (IG Metall) миналия месец.

Високите цени на енергията доведоха до повишаване на потребителската инфлация в Германия, достигнала до 10,9 на сто през септември, максимум от повече от четвърт век. Това от своя страна оказва натиск за повишаване на заплатите, увеличавайки разходите за труд на бизнеса.