САЩ ще си „съперничат енергично“ с Пекин, но същевременно ще се стремят „съперничеството да не се превърне в конфликт“, поддържайки отворени каналите за комуникация.

Това каза днес американският президент Джо Байдън, цитиран от Reuters, преди очакваните напрегнати преговори по редица геополитически въпроси на срещата на върха на Г-20 в Индонезия следващата седмица.

Утре се предвижда Байдън да се срещне лично с китайския президент Си Цзинпин за първи път, откакто встъпи в длъжност. Това става в момент, когато отношенията между двете страни са на най-ниското си ниво от десетилетия, коментира Reuters.

Демократите поемат контрола над Сената на САЩ, сочи прогнозаДемократите ще запазят контрола над Сената в САЩ, след като сенатор Катрин Кортез Масто е преизбрана в Невада, прогнозира Edison Research
Междувременно германският канцлер Олаф Шолц призова Виетнам да заеме ясна позиция срещу войната на Русия в Украйна, предаде DPA.

Канцлерът каза днес, че иска да види „ясна позиция“ по въпроса от страна на правителството в Ханой, след разговорите си с виетнамския премиер Фам Мин Чин във виетнамската столица, откъдето започна четиридневното си пътуване в Азия.

„Руската агресивна война е нарушение на международното право с опасен прецедент. Малките държави не могат повече да бъдат защитени от поведението на техни по-големи, по-мощни съседи“, каза Шолц.


Германският министър на икономиката иска да отклони инвестициите от КитайГерманското правителство планира да насочи повече германски чуждестранни инвестиции към пазари извън Китай, за да намали зависимостта от втората по големина икономика в света
Шолц свърза изявлението си с Китай, който има териториални спорове с Виетнам, Малайзия, Бруней и Филипините в Южнокитайско море. „В Индийско-Тихоокеанския регион също трябва да се прилага силата на закона, а не законът на най-силния“, заяви германският канцлер.

Китай претендира за 80% от Южнокитайско море, включително острови, които са на 800 км от континенталната територия. През 2016 г. Международният арбитражен съд в Хага отхвърли териториалните претенции на Китай като незаконни.

Виетнам, за разлика от голямото мнозинство държави членки на ООН, досега не е осъдил войната на Русия в Украйна и се въздържа при гласуването в Общото събрание на световната организация, както направиха Китай и Индия.

Русия е най-важният оръжеен доставчик на Виетнам. Двете държави си сътрудничат в разработването на газови и нефтени находища край виетнамското крайбрежие.

Във Виетнам има над 150 инвестиционни проекта с участието на руски компании.

Преди форума на Г-20 Шолц и германският министър на икономиката Роберт Хабек ще участват утре в конференция в Сингапур, която ще се съсредоточи върху намаляване на икономическата зависимост от

Китай и задълбочаване на партньорството с други азиатски държави.

Руският външен министър Сергей Лавров също пристигна на остров Бали от Камбоджа днес. Той представлява руския президент Владимир Путин на срещата на върха на Г-20. Тя е първата, откакто Русия нахлу в Украйна през февруари.

Украйна, която не е член на Г-20, е поканена от домакина Индонезия като наблюдател. Предвижда се украинският президент Володимир Зеленски да направи виртуално обръщение на форума.

Очаква се войната в Украйна и икономическите последици от нея също да бъдат сред водещите теми в разговорите на срещата на Г-20, както и на форума на Азиатско-тихоокеанското икономическо сътрудничество (АТИС) в Тайланд в края на другата седмица, наред с въпросите за климата, хранителната несигурност и напреженията във връзка с Тайванския проток, Южнокитайско море и Северна Корея.