Група ръководители на големи германски компании призовават Берлин да не се изтегля от втората по големина икономика в света, като в същото време признават, че е правилно отношенията с Пекин да бъдат предефинирани, съобщава Associated Press.

Осем изпълнителни директори са отправили този призив в съвместна статия във вестник Frankfurter Allgemeine Zeitung, докато Германия се опитва да реши бъдещите си бизнес и политически отношения с Китай.

Сред авторите на статията са ръководителите на промишления конгломерат Siemens, химическия концерн BASF, технологичната компания Bosch, доставчика на автомобилни части Schaeffler и на пристанището в Хамбург.

По думите им базите на германските компании в Китай и в други части на света допринасят значително за конкурентоспособността им. Китай вече е вторият по големина и най-динамичен пазар в света "така че присъствието ни там е от особена важност в името на силата на германската икономика", заявяват бизнес лидерите.

Потенциалът на китайския пазар предлага възможност за по-бързо разрастване и за по-успешно позициониране на други пазари, осигурявайки работни места в Германия, твърдят авторите и допълват:

„Оттеглянето от Китай би отрязало тези възможности.“

„Въпреки всички предизвикателства, свързани с Китай, ние сме убедени, че неговата фундаментална динамика на растеж ще продължи“, пишат още авторите.

Статията се появявава в момент, в който германските власти се опитват да намерят баланс между силните бизнес отношения с Пекин, които включват и китайските инвестиции в Германия, и желанието да се избегне повторение на грешките, допуснати с Русия, която някога доставяше повече от половината от природния газ на Германия, коментира AP.

Ръст на продажбите на нови коли в ЕС въпреки лошите годишни прогнозиПродажбите на нови автомобили в страните от ЕС се увеличават през септември за втори пореден месец, показват данните на ACEA

Миналата седмица германският канцлер Олаф Шолц посети Китай, като неговата кратка и дипломатически деликатна визита се проведе в момент, когато Германия и ЕС работят върху стратегията си спрямо все по-настъпателния и авторитарен Китай.

В свой авторски материал, публикуван часове преди заминаването му в Politico и Frankfurter Allgemeine Zeitung, Шолц писа, че Берлин трябва да промени начина, по който общува с Китай, защото страната залита по-открито към „марксистко-ленинска политическа траектория“. В статията си Шолц изтъкна, че ще се наложи германските компании да предприемат стъпки за намаляване на „рисковата си зависимост“ в промишлените снабдителни вериги, особено що се отнася до авангардните технологии Шолц коментира преди пътуването си, че страната „не иска отделяне от Китай“, а „намаляване на едностранните зависимости в духа на интелигентна диверсификация“.

По време на визитата си той заяви: "Надяваме се Германия да продължи позитивната си политика спрямо Китай в името на взаимната полза и на резултати, изгодни и за двете страни."

The Guardian коментира след блиц посещението на Шолц в Китай, че с наближаването на зимата, през която растящите енергийни цени и високата инфлация вече всяват паника в промишлените отрасли, е разбираемо, че Шолц не иска да отива прекалено далече и прекалено бързо в опита си да постигне по-голяма стратегическа автономия. А в многополюсен свят „няма по-добра алтернатива от диалога, колкото и да е компрометиран и несъвършен“. Като цяло отърсването от рискови зависимости, установени в години на голяма глобализация, ще бъде дълъг и сложен процес, коментира изданието.

По данни на Business Insider към момента около 5000 германски компании вече работят в Китай. Според Германската търговска камара в Пекин 1,1 милиона работни места в Германия зависят от бизнеса с азиатския гигант. Химическата компания BASF инвестира 10 милиарда евро в Китай, по данни на DW, което според изданието се смята за безпрецедентен ангажимент в историята на компанията. Volkswagen пък продава 40% от всичките си нови автомобили в КНР.

Ще се прекърши ли гръбнакът на германската индустрия? Една от всеки пет инженерни фирми в страната не изключва възможността за преместване на поне част от бизнеса си в чужбина

В последните дни в центъра на вниманието отново попаднаха китайските инвестиции в Германия, като междувременно правителство блокира продажбата на германски завод за чипове на шведско подразделение на китайска компания.

Вчера министерството на икономиката препоръча на кабинета да не разреши заводът за чипове на Elmos да премине в китайски ръце и в резултат на това Берлин блокира продажбата й на Silex – шведска компания, която е дъщерно дружество на китайската Sai Microelectronics.

Кметът на Дортмунд Томас Вестфал и други местни политици изразиха опасения, че стопирането на сделката може да застраши работните места в завода на Elmos, писаха агенциите. Чиповете, произвеждани там, са от по-старо поколение, каквото Elmos вече не пуска от поточните си линии, но те все още се ползват в медицинската апаратура.

Правителството освен това реши да не допусне базираната в Бавария ERS Electronic да бъде закупена от китайци.

По отношение на големите компании, които отстояват бизнеса си в Китай, по-рано евродепутатът от германските „зелени“ Райнхард Бютикофер, който е силно критичен към управляващите в Пекин, коментира, че забелязва и все по-критично отношение към бизнеса с Китай в средите на малките и средните предприятия. Той заяви, че е недопустимо шефовете на отделни компании да смятат, че каквото е добро за изпълнителния директор на голяма корпорация е правилно решение за цяла Германия.

Бютикофер обобщава, че Китай е поел курс към икономически национализъм. Това означава отделяне от Запада там, където ръководството на Китайската комунистическа партия смята, че може да засили собствената си тежест чрез повече независимост, както и опит международните инвеститори да изпаднат в зависимост от Китай, „за да могат да ги използват срещу правителствата на техните страни, ако се наложи“.