През последните седмици Apple е ускорила плановете си за преместване на част от производството си извън Китай. Азиатският гигант отдавна играе основна роля във веригата за доставки на най-скъпата компания в света, но източници от компанията, цитирани от The Wall Street Journal, твърдят, че технологичният гигант планира да ускори прехвърлянето на сглобяването на продуктите си в други части на Азия. По-специално в Индия и Виетнам.

Наред с това технологичният лидер се стреми да намали зависимостта си от тайванските сглобяващи предприятия, ръководени от Foxconn.

Сътресенията в iPhone City от последните седмици мотивираха Apple да забърза трансформацията на производствения си процес. В мегаполиса Джънджоу 300 000 работници произвеждат iPhone, управлявани от Foxconn. За значението, което тази фабрика има за компанията, говорят изчисленията на компанията за пазарни проучвания Counterpoint Research, според които на моменти в нея се произвеждат около 85% от линията Pro.

В края на ноември, фабриката в Джънджоу беше разтърсена от бурни протести. Това се отрази негативно на веригата за доставки на Apple, което компрометира Китай като стабилен производствен център. Горепосоченият процент илюстрира пределно ясно, че Apple няма как да се чувства комфортно, когато толкова голяма част от бизнеса ѝ е ситуиран на едно място.

Сътресения в доставките на айфони заради бунта във FoxconnПоне 30% от устройствата за ноември са под въпрос

Един от отговорите на това предизвикателство е технологичният гигант да разпредели сглобяването в рамките на Китай, като кандидати за това са Luxshare Precision Industry Co.и Wingtech Technology Co.

Другият – пълна диверсификация.

Сътресения в едни дълготрайни отношения

Apple и Китай имат история на десетилетия предимно взаимноизгодни отношения и промяната няма да дойде за една нощ. Apple все още пуска нови модели iPhone всяка година, заедно с постоянни актуализации на своите iPad, лаптопи и други продукти, което означава, че трансформацията трябва да бъде постепенна.

И все пак тя е в ход, задвижвана от две основни причини, които са взаимосвързани и застрашават ролята на Китай във веригата за доставки на Apple. На първо място, работната ръка в страната вече не е толкова евтина. От друга страна, ковид политиките на Пекин допълнително се превръщат в проблем както за Apple, така и за много други западни компании

Протестите в китайските градове през изминалата седмица, по време на които някои демонстранти призоваха за свалянето на президента Си Дзинпин, подсказаха, че критиките срещу ковид рестрикциите могат да прераснат в по-голям протест срещу правителството.

Войната за чипове между САЩ и Китай променя европейския пейзажДве знакови сделки на европейския пазар на полупроводници бяха прекратени със задна дата, което е прецедент

В допълнение, всичко това се случва на фона на повече от пет години засилено военно и икономическо напрежение между САЩ и Китай при администрациите на Тръмп и Байдън заради бързо разширяващото се влияние на Китай и американските мита върху китайски стоки. Разбира се, не трябва да се забравя и постоянното напрежение около Тайван, който е център на индустрията за производство на чипове.

Според анализаторите от TF International Securities, които следят веригата за доставки, дългосрочната цел на Apple е да доставя 40-45% от iPhone от Индия в сравнение с едноцифрен процент в момента. Очаква се Виетнам да поеме по-голямата част от производството на други продукти на Apple като AirPods, смарт часовници и лаптопи.