Администрацията на Джо Байдън планира да постави Yangtze Memory Technologies и още над 30 други китайски компании в „черен списък”, който ще им попречи да купуват определени американски компоненти за технологичната си индустрия. Тези действия на Вашингтон ще доведат до ново напрежение в и без това обтегнатите отношения между двете световни икономически суперсили, коментира Bloomberg.

Министерството на търговията на САЩ ще добави водещи китайски производители на чипове към т. нар. Entity List още тази седмица, потвърди информатор на изданието. Компаниите от списъка са лишени от правото да купуват технологии от американски доставчици, освен ако не получат специален лиценз за износ от ведомството.

Представител на Yangtze Memory отказа коментар пред Bloomberg.

Китайският дракон срещу американския орел – може ли юанът да замени долараВъпреки икономическата и политическата си мощ, страната не доминира глобалния поток от фиатна валута. Сега се стреми да промени това

Този ход е поредната ескалация на технологичния конфликт между САЩ и Китай. Администрацията на Байдън въведе широкообхватен набор от ограничения върху възможността Китай да купува полупроводници и оборудване за производство на чипове през октомври.

По това време Министерството на търговията на САЩ добави 31 организации, включително Yangtze Memory, към т.нар. Непроверен списък от компании, за които властите не са в състояние да представят доказателства за съмненията си, че те са свързани с китайската военнопромишлен комплекс. От тази дата започна 60-дневното обратно броене, през което заподозрените юридически лица трябва да докажату че подобна връзка не съществува и дейността им не застрашава националната сигурност на САЩ.

Базираният в Ухан производител на интегрирани полупроводникови устройства, специализиран в чипове с флаш памет Yangtze Memory Technologies Corp е най-големият производител в страната. Продуктите му се използват за сглобяването на смартфони и други компютърни устройства и е основен конкурент на южнокорейския производител Samsung Electronics Co. Китайската компания преговаря с Apple Inc. за доставка на елементи, което щеше да е голям успех за технологичната индустрия на страната, ако разговорите не бяха ударили на камък.

Китай влива 143 млрд. долара в производството на чиповеПекин планира да пусне един от най-големите си пакети от фискални стимули под формата на субсидии и данъчни кредити за подпомагане на производството на полупроводници и за изследователски дейности

Решението на американската администрация е опит да попречи на Китай да се превърне в по-голяма икономическа и военна заплаха. Китай от своя страна остро критикува действията на САЩ с аргумента, че Правителството на Байдън се опитва да спре възхода му.

Тази седмица Китай заведе спор със Световната търговска организация, опитвайки се да отмени търговския контрол, наложен от САЩ, с аргумента, че те ще нарушат глобалната търговия и вериги за доставки.