Миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън и главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук уважиха глобалния лидер на пазара на полупроводниците TSMC по време на церемонията за откриване на производствения обект на компанията в Аризона. Той е на стойност 40 млрд. долара - огромна инвестиция, която има за цел да осигури доставките на най-модерните чипове за Америка.

В Тайван обаче това поражда огромно безпокойство, тъй като представлява поредна демонстрация на нарастващия политически и търговски натиск, който се оказва върху най-големия производител на чипове в света да разшири дейността си в международен план.

Компанията в момента изгражда завод в Япония и обмисля инвестиции в Европа. Китай също не крие амбициите си да привлече TSMC.

И рисковете гигантът да отнесе със себе си най-модерните си технологии, лишавайки Тайван от един от уникалните му активи, и да ограничи възможностите за заетост на местно ниво далеч не са единствени.

Съвсем реални са и опасенията, че това ще изложи Тайпе на още по-голям натиск от страна на Пекин. Китайските власти наскоро се заканиха, че са готови на всичко да поемат контрола върху самоуправляващия се остров, ако е необходимо дори да използват сила, припомня CNN.

Войната за чипове между САЩ и Китай променя европейския пейзажДве знакови сделки на европейския пазар на полупроводници бяха прекратени със задна дата, което е прецедент

TSMC се счита за национално богатство в Тайван и снабдява с чипове технологични гиганти като Apple и Qualcomm. Компанията произвежда огромна част от най-съвременните полупроводници в света - компоненти, които са жизненоважни за безпроблемното функциониране на всичко - от смартфони до перални машини.

Не на последно място, присъствието на TSMC дава силен стимул на Запада да защитава Тайван от всеки опит на Китай да го превземе със сила.

Нарастващото значение на TSMC

Основана през 1987 г. от Морис Чанг, компанията TSMC не е сред най-известните технологични компании извън Тайван, въпреки че произвежда около 90% от супермодерните компютърни чипове в света.

Полупроводниците са незаменима част от почти всяко електронно устройство и се произвеждат трудно заради високата цена на разработката и необходимото ниво на познания. В резултат на това голяма част от производството е съсредоточено в ръцете на няколко доставчика.

Държавите от ЕС одобриха плана за силна европейска индустрия за чиповеЦелта е до 2030 г. да се удвои глобалният пазарен дял на играчите от региона до 20 %

Правителствата и големите компании, ориентирани към потребителите, като Apple се опасяват да не загубят достъпа до важни полупроводникови технологии, особено след като напрежението между Китай и САЩ, както и между Пекин и Тайпе, ескалира. Това накара много държави да се замислят и да отправят предложения към подобни производители (по един или друг начин) да изградят местни производствени мощности.

Във вторник, TSMC обяви, че увеличава инвестициите си в САЩ, като изгражда втори завод за полупроводници в Аризона. Дали това, заедно с останалите планирани инвестиции на TSMC, в крайна сметка ще означава, че компанията ще изостави Тайван, все още не е сигурно.

Но тезата вече се прокрадва в политическия диалог в страната, макар и като оръжие на местната опозиция.