Опасенията от рецесия попречиха на големите придобивания през 2022 година, но въпреки рекордната инфлация и повишаващите се лихвени проценти много компании все пак намериха начин да осъществят плановете си.

И въпреки че броят на сливанията и придобиванията в Северна Америка, например, е нараснал с 6,2% през първите три тримесечия на 2022 г. на годишна база, общата стойност на тези сделки е с 12% по ниска, сочи статистиката на PitchBook, цитирана от Inc. На фона на продължаващата геополитическа и макроикономическа несигурност глобалната активност в областта на сливанията и придобиванията e спадала през всяко едно от наблюдаваните тримесечия.

И все пак значими сделки не липсват. Inc прави списък на седемте придобивания, които промениха технологичния свят през последните 12 месеца.

Salesforce купува Troops.ai

Основана през 2016 г. в Ню Йорк, Troops.ai предоставя информация за приходите на екипите по продажби, като използва ботове в Slack и Microsoft Teams. Съоснователите Дан Райх, Скот Бритън и Грег Ратнър използват Slack като канал за изтегляне и изпращане на данни за управление на взаимоотношенията с клиентите в Salesforce.

Явно това е допаднало на Salesforce. Компанията придоби Slack за 27,7 млрд. долара през 2021 г., а при обявяването на сделката разкри, че Troops.ai ще стане част от платформата, след като придобиването приключи.

Alphabet придобива Mandiant

По-малко от година след като доставчикът на инструменти за киберсигурност Mandiant се отдели от предишния си собственик FireEye, Google предложи оферта за закупуване на компанията, която има офиси по целия свят, на стойност 5,4 млрд. долара.

Основана през 2004 г. във Вирджиния от Кевин Мандия, бивш офицер от военновъздушните сили на САЩ, през 2006 г. Mandiant преминава през ребрандиране и набира капитал от инвеститори от Силициевата долина, което ѝ помага да се превърне в мощна организация за управление на инциденти.

Брандът ще продължи да съществува в рамките на Google Cloud, като Google се надява по този начин да засили способностите си за събиране на данни за сигурността. И не на последно място, да привлече в екипа си стотици служители в областта на информационната защита – определено дефицитна стока на пазара на труда.

Adobe купува Figma

Основана през 2012 г. от Дилън Фийлд и Еван Уолъс, Figma помага на дизайнерски екипи да проектират продукти и прототипи с помощта на облачно базиран инструмент за сътрудничество. Макар че придобиването далеч не е най-голямата сделка на годината, не са много компаниите, които могат да достигнат цена от 20 млрд. долара само след десетилетие дейност.

Базираната в Сан Франциско Figma изглеждаше като очевидна цел за придобиване от страна на софтуерния гигант Adobe, но редица инвеститори останаха учудени от цената, след като към момента на сделката стартъпът има около един милион потребители и пазарна оценка от 500 милиона долара.

Водещите стартъпи, които неочаквано изчезнаха през 2022Тази година се превърна в огромно предизвикателство за много стартиращи предприятия в ранна фаза на развитие, а и за вече наложени

Oracle придобива Cerner

Придобиването на компанията за здравни информационни технологии Cerner, на стойност 28,3 млрд. долара, започва още през 2021 г. Идеята на Oracle е да предостави на медицинските специалисти набор от по-добри цифрови инструменти в облака.

Проучване на Mayo Clinic установява, че за всеки час, прекаран с пациенти, лекарите прекарват два часа в работа с електронни здравни досиета. Основана през 1979 г. в Канзас Сити, Cerner произвежда инструменти за гласов интерфейс, базирани в облака. Двете компании сключиха споразумение, виждайки многобройни възможности за приходи чрез разработка на облачни технологии, изкуствен интелект и инструментите за машинно обучение за клиентите на Cerner в областта на здравеопазването.

Broadcom купува VMware

Когато Broadcom сключи сделката за придобиване на компанията за облачни услуги и приложения VMware срещу 61 млрд. долара, някои от инвеститорите не бяха доволни, тъй като се опасяваха гигантът в производството на чипове да не прибегне до освобождаване на персонал, какъвто навик има.

Основана през 1998 г. от група студенти от Калифорнийския университет в Бъркли, VMware се разраства чрез две предишни придобивания, включително едно от Dell. В момента ЕС проучва сделката с Broadcom заради съмнения за „задушаване на конкуренцията“.

Слаба 2022 за IPO пазара в САЩ, тенденцията остава същата и през 2023През първата половина на годината постъпленията от IPO възлизат на едва 4,8 млрд. долара

Microsoft придобива Activision Blizzard

Въпреки че с тази сделка Microsoft твърди, че иска да започне нова ера в света на гейминга, тя се превърна в едно от най-спорните и обсъждани придобивания през последната година. Поглъщането на производителя на хитови игри като Warcraft, Call of Duty, Overwatch и Candy Crush би превърнало Microsoft в третата по големина компания за игри.

Това очаквано привлече вниманието на регулаторите както в САЩ, така и в ЕС и Великобритания.

Илон Мъск купува Twitter

Преди да отправи непоисканата си оферта за Twitter през април, Мъск изкупува акции на платформата от януари 2022 г., като твърди, че иска да "помогне на човечеството" да подобри свободата на словото. След това той се оттегли от сделката, но в крайна сметка беше принуден да я приключи след няколко заведени дела от различни страни.

Оттогава Мъск съобщава в Twitter всеки свой ход и хрумване за компанията, което доведе до пълен хаос. И той продължава да се вихри, след като на 20 декември бизнесменът обяви, че ще се оттегли от поста главен изпълнителен директор на Twitter, но ще продължи да ръководи софтуерните и сървърните екипи на компанията.