В понеделник Министерството на търговията на Китай обяви, че ще наложи засилен контрол върху износа на някои метали, широко използвани в полупроводниковата индустрия, съобщава Reuters, като добавя, че това е “поредният залп в ескалиращата война между Пекин и Вашингтон за достъп до високотехнологични микрочипове”.

Контролът, който според Китай е насочен към защита на националната сигурност и интереси, ще изисква от износителите да поискат разрешение за изпращане на някои продукти от галий и германий.

Ходът за управление на износа на редки елементи, които Пекин класифицира като стратегически, идва в момент, когато Вашингтон обмисля нови ограничения върху доставките на високотехнологични микрочипове за Китай.

САЩ затягат допълнително правилата за износ на AI чипове към КитайНовата актуализация може да влезе в сила до средата на лятото
Съединените щати и Нидерландия се готвят да нанесат съвместен удар срещу китайските производители на чипове това лято, като допълнително ограничат продажбите на оборудване за производство на полупроводници. Двете страни описват мерките като част от усилията да се предотврати използването на техните технологии за укрепване на китайската армия.

Новите правила на Пекин, които ще влязат в сила от 1 август, ще се прилага за осем продукта, свързани с галий: галиев антимонид, галиев арсенид, галиев метал, галиев нитрид, галиев оксид, галиев фосфид, галиев селенид и индиев галиев арсенид.

Те ще се прилагат и за шест германиеви продукта: германиев диоксид, субстрат за епитаксиален растеж на германий, германиев слитък, германиев метал, германиев тетрахлорид и цинков германиев фосфид.

И Нидерландия въвежда нови ограничения за износа на технологии към Китай Страната ограничава допълнително достъпа на китайски компании до инструментите за производство на чипове на ASML
Износителите ще трябва да преминават през процедури за получаване на лицензи за износ. Всеки, който изнася тези продукти без разрешение, както и тези, които изнасят над разрешените обеми, ще бъдат наказвани, става ясно от изявление на китайското министерство на търговията.

Освен за производство на чипове германий се използва и в инфрачервените технологии, оптичните кабели и слънчевите клетки.