По време на администрацията на Тръмп американски служители са прегледали разузнавателни данни, според които работници от китайските телекомуникационни гиганти Huawei Technologies и ZTE са влизали и излизали от съоръжения, за които се подозира, че са китайски станции за подслушване в Куба, според източници на The Wall Street Journal.

Разузнаването e допринесло за подозренията в администрацията на Тръмп, че телекомуникационните компании може да играят роля в разширяването на способността на Китай да шпионира САЩ от острова, посочва изданието.

Въпреки че не е известно нито Huawei, нито ZTE да създават сложните инструменти, които правителствата биха използвали за подслушване, и двете компании са специализирани в технологията, необходима за улесняване на такава операция, като сървъри и мрежово оборудване, което може да се използва за предаване на данни до Китай, казват източниците на WSJ.

В изявление Huawei заяви, че отрича „подобни безпочвени обвинения“, добавяйки, че е „ангажирана с пълното спазване на приложимите закони и разпоредби, на местата, на които оперира“.

ZTE не е отговорила на искането за коментар от страна на WSJ.

Китайското външно министерство отрече Китай да шпионира в Куба. Кубинското посолство във Вашингтон не отговори на искане за коментар, но нарече по-ранния материал на WSJ за китайска шпионска станция на острова „напълно лъжлив и неоснователен“.

WSJ: Куба ще бъде домакин на китайска шпионска база, фокусирана върху САЩСъоръжението ще позволи на китайските разузнавателни служби да събират електронни комуникации в югоизточните части на САЩ

Китай поддържа шпионска база в Куба поне от 2019 г., като двете страни вече управляват съвместно четири станции за подслушване на острова, според американски служители. Освен това Пекин и Хавана водят преговори за създаване на нова съвместна база за военно обучение на северното крайбрежие на Куба, съобщи по-рано The Wall Street Journal.

Усилията на Пекин да разшири събирането на разузнавателна информация от Куба продължават, каза Белият дом. След надграждане през 2019 г. на съоръженията си за събиране на разузнавателна информация на острова, Пекин „ще продължи да се опитва да засили присъствието си в Куба и ние ще продължим да работим, за да го спрем“, казва служител на Белия дом, цитиран от изданието.

Associated Press: Китай има шпионска база в Куба поне от 2019 г. Преди дни WSJ съобщи, че Пекин и Хавана са постигнали принципно споразумение за изграждане на станция за електронно подслушване на острова

САЩ проведоха продължила години кампания, за да убедят съюзниците си да изключат по-специално Huawei от техните телекомуникационни мрежи от следващо поколение. Huawei заяви, че няма да шпионира в полза на Китай.

Във вторник държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви, че е казал на колегите си в Пекин, че САЩ са „дълбоко загрижени“ относно китайските шпионски и военни дейности в Куба.

„Това е нещо, което ще наблюдаваме много, много внимателно и бяхме много ясни в посланието си“, каза той пред репортери. „Ние ще защитим нашата родина; ние ще защитим нашите интереси", добави Блинкен.

Срещата в Пекин: Разведряване или затишие преди буряВъпреки ангажиментите за отворени комуникации, разговорите подчертаха някои сериозни различия между САЩ и Китай

Белият дом също не е отговорил на искането за коментар относно потенциалните роли на Huawei и ZTE в шпионската операция на Китай в Куба. Говорителят на Съвета за национална сигурност Джон Кърби каза във вторник, че „не е тайна или изненада, че КНР се опитва да подобри влиянието, обхвата и възможностите си за събиране на разузнавателна информация в Западното полукълбо и това включва отношенията с Куба.

„Не е като да не сме наясно с това, не е като да не сме го наблюдавали“, каза той. „И честно казано, не е като да не сме предприели стъпки и ще продължим да предприемаме стъпки, за да го осуетим и да можем да защитим собствените си тайни и национална сигурност.”

Шпионски игри - къде се намира Китай в разузнавателната надпревараТя поставя в обсег източното крайбрежие на САЩ и има символично значение, но не само

Във вторник конгресменът Майк Галахър е изпратил писмо до директора на националното разузнаване Аврил Хейнс и секретаря на Министерството на търговията Джина Раймондо, търсейки яснота относно политиките на САЩ за контрол на износа на американски технологии за китайски телекомуникационни компании.

В писмото, прегледано от WSJ, се казва, че Huawei помага на кубинското правителство в модернизирането на телекомуникационната и интернет инфраструктура от 2000 г. и че компанията, заедно със ZTE и Great Dragon Information Technology Group, поддържа редовно бизнес присъствие в Куба.

Great Dragon не са открити за коментар.

Галахър пише, че поради официалната политика на Китай да използва китайски търговски дружества за изграждане на своите военни бази, всяко подобряване на разузнавателните способности на Китай в Куба „вероятно“ ще бъде подпомогнато от китайските телекомуникационни компании.

Галахър задава серия от въпроси на служителите относно осведомеността на разузнавателната общност за връзките между китайските сигнално-разузнавателни операции и търговските дейности в Куба и дали информацията е била използвана при текущите решения за лицензиране на износа.

Китайска лаборатория за ядрени оръжия използва американски чипове Очаква се Пекин да натрупа около 1500 ядрени бойни глави до 2035 г., при около 400 в момента

През 2019 г. Министерството на търговията на САЩ добави Huawei към така наречения списък с юридически лица, изискващ от компаниите да получат лицензи, за да могат да му доставят редица стоки. През 2020 г. служителите значително разшириха изискванията за лицензиране. Но Министерството на търговията е издало много такива лицензи, което позволява на износителите да продължат да продават големи количества технологии на Huawei, посочва WSJ.
Председателят на комисията по външни работи на Камарата на представителите Майкъл Маккол оглавява усилията за натиск върху Министерството на търговията да промени политиката си. През 2021 г. той публикува данни, показващи, че отделът е предоставил 113 лиценза за износ, позволили на компаниите да продадат стоки на стойност около 61 милиарда долара на Huawei от 9 ноември 2020 г. до 20 април 2021 г.
Министерството на търговията ограничаваше износа за ZTE от 2016 г. насам, но през 2018 г. Тръмп каза, че ще позволи на компанията да възобнови закупуването на американски стоки в замяна на глоба от 1,3 милиарда долара и смяна на ръководството. Алън Естевес, заместник-секретар по индустрията и сигурността на Министерството на търговията, каза на законодателите, че неговият екип преразглежда политиките си и прави всичко възможно, за да предотврати попадането на чувствителната американска технология в неприятелски ръце, посочва още WSJ.
Говорител на Министерството на търговията заяви, че Huawei все още е изправена пред „значителни експортни ограничения“ и отбеляза, че през април агенцията е наложила най-голямата санкция в историята си срещу американска компания за продажба на твърди дискове на Huawei без лиценз.
Говорителят добави, че ZTE остава обект на споразумение с Министерството на търговията, което го подлага на допълнителен надзор.